Francie představila plán na podporu protestujících zemědělců

Francouzská vláda představila opatření na podporu producentů masa a mléka v celkové hodnotě 600 milionů eur, tedy přes 16 miliard korun. Reaguje tak na několikatýdenní protesty producentů proti údajným cenovým tlakům ze strany maloobchodníků a zpracovatelů potravin.

Ministr zemědělství a výživy Stéphane Le Foll uvedl, že pomoc zemědělcům bude zahrnovat vládní záruky za úvěry v objemu až 500 milionů eur. Její součástí bude rovněž vytvoření fondu v objemu 50 milionů eur, jehož úkolem bude zmírnit zátěž spojenou se sociálními odvody.

Zemědělci protesty v posledních dnech vystupňovali a zablokovali svými traktory silnice v Normandii a dalších částech severozápadní Francie. Tvrdí, že supermarkety a potravinářské firmy nerespektují červnovou dohodu, ve které souhlasily se zvýšením výkupních cen. Francouzský prezident François Hollande jim již v úterý slíbil pomoc.

Francouzští zemědělci se nyní kromě cenových tlaků ze strany maloobchodníků potýkají také s řadou dalších problémů. Patří mezi ně například ruské embargo na dovoz potravin z Evropské unie, slábnoucí poptávka v Číně či levná konkurence z jiných členských států EU.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info