Souhrn událostí uplynulých dní – 24. - 26. 7. 2015

Ryby v řekách kvůli suchu zatím plošně nehynou

Snižující se hladiny řek kvůli dlouhodobému suchu a vlně veder zatím nezpůsobily plošné úhyny ryb. To by se však mohlo stát, pokud by teplou vodu v tocích znečistily organické látky spláchnuté při lijácích z polí. Vyplývá to z dnešních vyjádření představitelů rybářských svazů.

Ministerstvo zemědělství poskytne ještě letos na podporu sociálního zemědělství 50 milionů korun

Zajistit zaměstnání lidem, kteří jsou znevýhodněni na trhu práce, je cílem programu sociálního zemědělství, na který dá letos Ministerstvo zemědělství 50 milionů korun. Peníze jsou určeny na investice i provoz. Čerpat je může zemědělec, který se zaváže zaměstnat zdravotně nebo sociálně znevýhodněné osoby po dobu minimálně 5 let a vytvoří pro ně pracovní místa.

SVS zkontrolovala od začátku roku přes 6200 provozoven stravovacích služeb

Státní veterinární správa (SVS) provedla od začátku letošního roku do konce uplynulého týdne celkem 6 243 kontrol zařízení stravovacích služeb. U 15 % z nich byly zjištěny závady. Nejčastěji se týkaly sledovatelnosti potravin. Výrazně vyšší podíl závad než v ostatních regionech vykazují provozovny v Praze, kde byly zjištěny závady přibližně u třetiny provedených kontrol.

Sucho nemá na ozimé plodiny velký vliv, problémy budou u kukuřice

Dlouhotrvající sucho, které v Česku nyní panuje, nebude mít velký vliv na sklizeň ozimých obilovin, říkají zemědělci. Nedostatek vláhy ale sníží výnos kukuřice, podle Agrární komory ČR až o 30 procent. O pětinu by se také měla snížit úroda řepky. Kvůli extrémním horkům na řadě míst také vznikaly požáry, což sklizeň obecně komplikuje.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info