Vyjádření ministra zemědělství k udělení záštity na akci v Oprostovicích

Asociace soukromého zemědělství ČR obdržela vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky k udělení záštity na akci „Výstava historických zemědělských strojů k 60. výročí založení zemědělského družstva Oprostovice“. Pod textem dopisu naleznete společnou reakci předsedy Josefa Stehlíka a místopředsedů ASZ ČR k tomuto vyjádření.

Vyjádření ministra zemědělství:

Vážený pane Stehlíku,

obdržel jsem Váš dopis ze dne 2. 7. 2015 ve věci udělení záštity na akci „Výstava historických zemědělských strojů k 60. výročí založení zemědělského družstva Oprostovice“. K Vámi uváděným informacím sděluji následující:

Ministerstvo zemědělství neposkytlo žádnou záštitu na brožuru, která má údajně oslavovat kolektivizaci. Nic takového se nestalo.

Ministerstvo zemědělství poskytlo záštitu na akci „Výstava historických zemědělských strojů k 60. výročí založení zemědělského družstva Oprostovice". To, že vznikla k této výstavě i publikace údajně oslavující kolektivizaci, jsme se dozvěděli až z médií. Ministerstvu nebyla brožura zaslána ke schválení. Logo MZe tedy na ní bylo použito neoprávněně. MZe dostalo ke schválení pouze návrh banneru, který se na akci objevil a ten byl schválen.

Z výše uvedeného je zřejmé, že vzniklé skutečnosti nemohlo ministerstvo předejít. Žadatelé o záštitu totiž mají povinnost nám zaslat všechny materiály, kde chtějí použít logo MZe, k odsouhlasení. K tomu tentokrát nedošlo.

Jak jsem se již vyjádřil, mojí snahou je neprohlubovat příkopy v zemědělské veřejnosti, aby ji nevyčerpávaly uměle vyvolávané spory. Naopak vyzývám k jednotě, protože pouze ta povede k většímu vlivu zemědělců ve společnosti. Rovněž zdůrazňuji, že násilnou kolektivizaci jsem ve svém projevu zcela jasně odsoudil - ostatně moje rodina byla za komunistického režimu kolektivizací postižena.

Na této akci jsem potkal mnoho malých soukromých zemědělců, kteří také poskytli většinu strojů, jež byly na výstavě prezentovány, a akci si pochvalovali.

Mrzí mě fakt, že vedení ASZ nechce vyslyšet moji výzvu k jednotě zemědělské veřejnosti, ke společné snaze o „táhnutí za jeden provaz". Naopak se snaží věci politizovat, a to na základě nepodložených informací, které ASZ vydává za skutečnost.

S pozdravem

Ing. Marian Jurečka, ministr zemědělství

 

 

Společná reakce předsedy Josefa Stehlíka a místopředsedů ASZ ČR k tomuto vyjádření:

Vážený pane ministře,

obdrželi jsme od Vás dopis ze dne 10.7.2015 čj. 38630/2015-MZE-10043, kterým jste reagoval na náš otevřený dopis z dne 2.7.2015 ohledně udělení záštity a osobní účasti ministra zemědělství na 60. výročí založení Jednotného zemědělského družstva Oprostovice.

Vážený pane ministře, musíme Vám s politováním sdělit, že jsme obsahem Vaší reakcí velmi znepokojeni a nesouhlasíme se způsobem, s jakým k celé záležitosti přistupujete a jak si ji vykládáte. Předně musíme zdůraznit, že v žádném případě nešlo o soukromý dopis p. Ing. Stehlíka k Vám, jak v podstatě vyplývá z oslovení a z úvodu Vaší odpovědi, ale jednalo se o stanovisko Předsednictva ASZ ČR. Tento řídící orgán ASZ ČR má mandát 49 regionů a členských svazů z celé České republiky a zastupuje zhruba 6500 podnikatelských i nepodnikatelských subjektů na českém venkově. Podotýkáme, že jedním ze základních atributů naší organizace, která je tvořená převážně potomky selských rodů postižených komunistickou zvůlí, je i důsledné připomínání historického průběhu a dopadů kolektivizace, které, jak se nyní ukázalo, je stále velice potřebné.

Vážený pane ministře, jsme rozhořčeni tím, jak se pokoušíte dehonestovat naše upozornění na Vaši krajně nevhodnou účast jako ministra demokratické vlády na akci „výročí založení“ JZD. Historické okolnosti zakládání JZD a jejich tragické důsledky jsou obecně známy, avšak Vy své evidentní faux pas svým dopisem bagatelizujete a ospravedlňujete se tím, že na akci bylo přítomno mnoho malých soukromých zemědělců, kteří si akci pochvalovali. Konstatujeme, že v uplynulých 25 lech se dosud nenašel žádný demokratický ministr  (a to včetně těch ministrů, kteří v minulosti přímo zastupovali subjekty zemědělských družstev), který by si dovolil dát oficiální záštitu oslavě založení JZD či jiného „produktu“ protiprávního režimu a takovouto akci navíc podpořil svou osobní účastí.

Vašemu vyjádření o snaze k neprohlubování příkopů v zemědělské veřejnosti nerozumíme, neboť ASZ takovouto aktivitu rozhodně nevyvíjí.  Jestliže ale za „hloubení příkopů“ považujete legální prosazování legitimních zájmů soukromých zemědělců, které dobrovolná organizace provádí v rámci občanské společnosti na základě seriózních argumentů a po demokratickém projednání v členské základně či důsledné upozorňování a odsuzování všech komunistických zvěrstev a každého náznaku jejich zlehčování nebo obhajování, pak ano, takové příkopy mezi demokracií a totalitní zvůlí a demagogií hloubíme. Pokud to považuje za negativní záležitost, jenom to potvrzuje, že naše výzva k Vašemu odvolání je zcela na místě.

Vážený pane ministře, rádi bychom Vám také připomenuli, že ASZ ČR byla jedinou organizací, která vlastními silami a za přispění veřejné sbírky vybudovala pomník obětem kolektivizace a rozhodně jsme se neobávali a ani nebudeme obávat hájit své názory a základní principy svobodného selského stavu vůči komukoliv, a to včetně předchozích, současných nebo budoucích ministrů.

Dále zásadně odmítáme Vaše vyjádření o jakési politizaci a uměle vyvolávaných sporech. Ujišťujeme Vás, vážený pane ministře, že naše stanovisko k Vaší účasti na oslavě výročí založení JZD Oprostovice, rozhodně mezi demokratickou veřejností žádným sporem není a být nemůže. Váš postup v takto principiální záležitosti totiž může hájit jenom ten, kdo zároveň obhajuje totalitní praktiky. Jako vysoce postavený politický činitel jste totiž svou účastí, vážený pane ministře, pokud si to stále ještě neuvědomujete, otevřel cestu legitimizaci kolektivizace zemědělství. S tímto postupem se v žádném případě nehodláme smířit. Žádáme Vás proto znovu důrazně o veřejnou omluvu za tento Váš pro nás zcela neakceptovatelný krok. Pokud svoje počínání i nadále považuje za správné a nezasluhující omluvu, což je jistě Vaše právo, pak musíme konstatovat, že zřejmě nechápete politické poselství, které svým jednáním jako ministr vysíláte k veřejnosti a pak byste měl zvážit své další setrvání ve funkci ministra.

Pokud v závěru Vašeho dopisu osočujete naši organizaci, že se „snaží věci politizovat, a to na základě nepodložených informací, které ASZ vydává za skutečnost“, jsme nuceni Vás požádat, vážený pane ministře, abyste nám sdělil, o které nepodložené informace se jedná a vysvětlil, k jaké politizaci ze strany ASZ konkrétně dochází. V opačném případě Vás za tento výrok žádáme o omluvu.

Vážený pane ministře, dále Vás žádáme, abyste jasně deklaroval důsledky, které vyvodíte z toho, že bylo, jak uvádíte, zneužito logo úřadu na doprovodné brožuře a že nebyly zaslány všechny podklady k Vašemu schválení na Mze. Jako statutární orgán jste povinen chránit právní zájem i dobré jméno státní instituce a tudíž toto závažné poškození zájmů Ministerstva zemědělství nelze přejít pouhým Vaším konstatováním, že k němu došlo, aniž byste osobně či Váš úřad zjednal nápravu. Žádáme Vás současně i o sdělení, jaký právní mechanismus nápravy v těchto případech ministerstvo vlastně používá.

Závěrem se chceme, vážený pane ministře, vyjádřit také k Vaší výzvě o jakési sjednocení všech zemědělců. Takovou výzvu totiž považujeme za zcela populistické gesto, které nemá v této souvislosti žádný odborný či věcný základ a je pouze snahou odvést pozornost od této ostudné kauzy jinam. Na různosti zájmů není nic překvapivého nebo negativního a rozhodně není úkolem ministra zemědělství, aby nahrazoval svobodná rozhodnutí občanů, zemědělců, co nebo s kým budou prosazovat. Na řadě reálných kroků ASZ ČR naopak prokázala, že se neohání prázdnými výzvami, ale má schopnost zcela konkrétně spolupracovat a hledat společné zájmy s řadou dalších partnerů, o čemž například v poslední době může svědčit stanovisko 12 nevládních organizací napříč veřejností k podpoře zájmů českého venkova v rámci nastavení podmínek Programu rozvoje venkova. Současně si dovolujeme připomenout další příklad reálného využívání skutečných společných zájmů mezi zemědělci a tím je Antibyrokratická komise, kterou jako neplacený poradní orgán ministra zemědělství před 7 lety iniciovala právě naše organizace a kterou vede zástupce ASZ ČR a která se podle vyjádření zástupců široké škály nevládních sdružení během dosavadních 73 schůzí plně osvědčila, neboť efektivně pomáhá zjednodušit zemědělské podnikání v ČR. 

Vážený pane ministře, ujišťujeme Vás, že ale rozhodně není cílem členů ASZ ČR sjednocovat se s těmi, kdo oslavují zločinné zakládání JZD. Bylo by proto nanejvýš vhodné, abyste se do budoucna vyvaroval této rétoriky a napadání ASZ ČR či jejího obviňování z jakési politizace v reakci na věcnou kritiku. Děkujeme.

S pozdravem

Ing. Josef Stehlík, předseda ASZ ČR

Eliška Kravcová, místopředsedkyně ASZ ČR

Ing. Jan Štefl, místopředseda ASZ ČR 

Mze vyjadreni Oprostovice

ASZ Vyjadreni Oprostovice

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info