Devět nových výrobků získalo v Jihočeském kraji značku Regionální potravina

V rámci kulturního programu Selských slavností v jihočeských Holašovicích proběhlo v odpoledních hodinách slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina Jihočeského kraje 2015. Oceněno bylo devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství již šestým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.

"Ministerstvo zemědělství soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět s jejich výrobky na trhu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky. „Každý rok ministerstvo ocení na sto nejlepších výrobků ze všech krajů. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost," uvedl 1. náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.V Jihočeském kraji bylo letos v soutěži o značku Regionální potravina hodnoceno celkem 84 produktů od 27 výrobců, a to v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení měly výrobky kategorie Masné výroby tepelně zpracované a kategorie Sýry, včetně tvarohu.Výrobky hodnotila 8 členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Opět jsme zažili festival vůní a chutí. Se svými dalšími výrobky uspěli již tradiční výrobci, ale prosadili se také noví výrobci, kteří soutěžili poprvé. Některé, jako třeba Jakuba Matouška s kozí farmou, provází opravdu zajímavé rodinné příběhy", poznamenal k průběhu soutěže koordinátor Adolf Boháček."Letos jsme poprvé zkusili dát jeden z našich kozích sýrů do soutěže „Regionální potravina“ a moc nás potěšilo ocenění, které se nám dostalo. Jsem přesvědčen, že nám toto ocenění pomůže v propagaci našich sýrů u široké veřejnosti. Jsme jen malá rodinná farma a sami nejsme schopni takové prezentace, jakou nám poskytne ocenění v soutěži „Regionální potravina“. Příští rok určitě přihlásíme další naše výrobky," ohodnotil vítězství v soutěži Jakub Matoušek z Chotýčan.

Značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2015 obdržely tyto výrobky:

      Kategorie     Oceněný výrobek a výrobce

1.     Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - Chalupářský bok Ivana - Rychtářová, Protivín

2.     Masné výrobky trvanlivé - Pikantní klobása - Mauz – výroba, s.r.o.

3.     Sýry včetně tvarohu - Farmářský čerstvý sýr kozí - Bc. Jakub Matoušek, Chotýčany

4.     Mléčné výrobky ostatní - Smetanový zákys - Jaroslav Auský, Lomnice nad Lužnicí

5.     Pekařské výrobky včetně těstovin - Chléb podmáslový - Marek Baštýř, Lomnice nad Lužnicí

6.     Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Ořešák - Polanských, s.r.o.

7.     Alkoholické a nealkoholické nápoje - Zlatá lžínská slivovice - Lihovar Lžín, spol. s r.o.

8.     Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Roudenské kysané zelí bílé - Zemědělský podnik Malše, a.s.

9.     Ostatní - Sumec velký uzený volný - Blatenská ryba, spol. s r.o.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info