Lesnický park Bezděz je příkladem trvale udržitelného hospodaření v lesích

„Území pro přírodu i pro lidi." Takové je motto Lesnického parku Bezděz, vzácného přírodního území na Českolipsku v Libereckém kraji. Do konce letošního roku bude označen informačními tabulemi.

Vojenské lesy a statky spravují spolu s Lesy České republiky většinu lesů bezdězského parku. Ten se rozkládá na bezmála 18 tisících hektarech. Polovinu plochy tvoří hospodářské lesy. Park založily v roce 2011 oba státní podniky spolu s městy Bělá pod Bezdězem, Doksy, Zákupy a obcí Bezděz. V Radě lesnického parku figurují také zástupci Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj a České lesnické společnosti.

Území je unikátní zejména historií tamějšího lesnického hospodaření a využíváním krajiny, ať se jedná o osídlení spojené se zemědělstvím, rybníkářstvím či myslivostí, které začíná ve 13. století. „Dnes mluvíme o trvale udržitelném hospodaření v lesích,“ řekl Ludvík Řičář, krajský ředitel podniku Lesy ČR z Liberce. Rozmanité prostředí je také domovem mnoha vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů.

Také proto bylo třeba projekt Lesnického parku Bezděz oživit. Do konce roku 2015 se tak na území parku instaluje sedm tabulí informujících o způsobu hospodaření a o historii Rečkovské lesní dráhy. Na podzim je plánovaná výtvarná soutěž pro školy. Vítězný školní kolektiv čeká exkurze po lesích na Bezdězsku.

V Hradci Králové 28. července

  • Mgr. Eva Jouklová
  • Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.
  • Tel.: 725 257 900
  • E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

* Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

* Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info