Souhrn událostí uplynulého dne – 30. 7. 2015

Agrární komora: Zvážíme kroky proti řetězcům kvůli mléku

Předsednictvo Agrární komory zvažuje neupřesněné kroky proti obchodním řetězcům. Prý zneužívají situace na trhu s mlékem a českým producentům nabízejí za mléko a mléčné výrobky příliš nízké ceny. Vyplývá to z materiálu, který komora vydala po svém jednání. Vedení komory se domnívá, že počínání řetězců poškozuje národní hospodářství.

České značení potraviny prodává, ale do otázky původu vnáší další byrokracii

Ministerstvo zemědělství nabízí výrobcům zažádat si o značení Česká potravina, které má garantovat původ. Česká potravina je podle definice ministerstva taková, která má od 75 do 100 procent českých surovin a zpracovala se v Česku. Zatímco u nás je značení o původu potravin až padesát, například Poláci používají u všech svých výrobků jednotnou vlaječku.

Sucho ničí úrodu brambor, na Vysočině čekají až třetinový propad

Letošní úroda brambor v Česku bude nižší kvůli suchu a také kvůli menší výměře polí osázených touto plodinou. Na Vysočině, kde se brambor tradičně pěstuje nejvíc, zatím zemědělci odhadují pokles hektarových výnosů proti loňským 29 tunám o 20 až 30 procent. Bramborovým polím by ještě mohly pomoci deště.

V Česku klesla produkce masa, především vepřového. Ve druhém čtvrtletí naopak stoupl nákup mléka

Loni po 11 letech propadu vzrostla výroba masa. Letos se ale ve druhém čtvrtletí opět vrátila k poklesu, snížila se o 0,7 procenta. Pokles způsobil především propad produkce vepřového masa. Produkce se prudce snížila i u skopového a kozího masa, to se ale v Česku produkuje v relativně malém množství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info