Zelináři kvůli suchu očekávají nižší výnosy, přijdou o 600 milionů Kč

Suché počasí letos v Česku sníží výnosy zeleniny o třetinu a její tuzemští pěstitelé kvůli tomu přijdou zhruba o 600 milionů korun. Nebývalé sucho poškodilo porosty většiny druhů zeleniny. ČTK to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Letošní počasí je podle Zemana mimořádně suché a kapacita závlahových systémů na polích nestačí pokrýt vláhový deficit. Výnosy zeleniny by proto měly klesnout v průměru o 30 procent. "Někde budou ztráty vyšší a někde nižší. U podniků, které neměly možnost zavlažovat, je to letos totální propadák," podotkl Zeman. Například někteří zelináři na suchem sužované jižní Moravě letos nebudou sklízet cibuli, protože je kvůli nedostatku vláhy velmi malá.

Častější zavlažování podle Zemana náklady zelinářů příliš nezvýší, farmáři ale přijdou kvůli slabší úrodě o část plánovaných tržeb. "Ztráty, které nižší výnosy způsobí pěstitelům zeleniny, jsme za celou republiku předběžně odhadli na 600 milionů korun," podotkl Zeman. Pokud bude sucho dál pokračovat, tak se ztráty můžou ještě zvýšit.

Nižší úroda zeleniny podle něj zatím nemá vliv na cenu zeleniny na pultech tuzemských obchodů, protože výpadek pokrývá dovoz. "Cena nahoru nejde. Obchodníci zeleninu dokážou dovážet a nikdo netrpí jejím nedostatkem," uvedl Zeman. Zeleniny je na evropském trhu od loňska přebytek i kvůli ruským sankcím.

Zeleninu letos farmáři v Česku pěstují na zhruba 9200 hektarech, což je stejná plocha jako loni. Největší plochu podle údajů Českého statistického úřadu zabírá cibule, na kterou připadá 1581 hektarů. Zelí je pěstováno na 1130 hektarech, hrách na 923 hektarech a mrkev na 721 hektarech polí.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info