Sucho bude pokračovat – teploty znovu zamíří ke čtyřicítce

Do Česka se znovu vrátí extrémní teploty přesahující třicet stupňů, o víkendu by rtuť teploměrů mohla podle meteorologické výstrahy vystoupat k osmatřiceti stupňům. Ve vyprahlé krajině další vlna veder opět zvyšuje riziko požárů, v červenci jich bylo nejvíc za posledních pět let.

Už v úterý na většině území Česka překročí maximální teploty 31 stupňů Celsia, o něco menší vedro bude jen v Karlovarském kraji a na Vysočině. "Předpokládáme, že další dny přinesou další zvyšování teplot, přechodně se slabě ochladí jenom ve středu," dodává meteorolog ČT Pavel Borovička.

Tropické teploty budou pokračovat ve čtvrtek, v pátek i v sobotu, v poslední pracovní den se mají pohybovat mezi 33 a 37 stupni, v sobotu mohou vystoupat až k osmatřiceti. Pršet by mělo minimálně, což ještě více zesílí problémy související se suchem.

Počasí na začátku srpna se tak příliš nebude lišit od průběhu července, vůbec nejteplejšího za posledních devět let. Červencové teploty převýšily dlouhodobý průměr o tři stupně Celsia a nebýt chladu v posledním týdnu, byla by odchylka ještě o stupeň vyšší. Údaj za červenec 2006 by ovšem ani tak nepřekonala. Tehdy byla vedra o 4,5 stupně nad průměrem.

Nejhorší sucho za dvanáct let

Protože za celý červenec spadlo v průměru jen 40 procent obvyklých srážek a málo prší už čtyři měsíce po sobě, Česko se potýká s nejhorším suchem za posledních dvanáct let (svůj díl na tom nese i suchá zima). Projevuje se nejen na klesajících spodních vodách, ale i prakticky permanentním rizikem požárů; v souvislosti s očekáváním další vlny veder proto meteorologové znovu vydávají výstrahu před jejich vznikem.

"Riziko vzniku požárů je největší v nižších polohách, zejména ve středních Čechách a na jižní Moravě," uvedli dnes meteorologové s tím, že varování ovšem platí pro celou republiku – a to až do odvolání.

Dvacet mrtvých kvůli požárům

Výstrahy nejsou neopodstatněné, protože požárů a jejich obětí bylo letos v červenci v Česku nejvíce za posledních pět let. Dlouhodobý denní průměr požárů činí podle mluvčí 52, ale v červenci přesáhl průměr 84 požárů za den. Objevily se i dny, kdy bylo požárů přes 160. Za celý měsíc jde dohromady o 2621 případů, zemřelo při nich dvacet lidí, v minulosti počet mrtvých za červenec nepřesáhl deset.

"Za rekordní počet požárů může dlouhodobé sucho a extrémně vysoké teploty," uvedla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Většina červencových požárů vznikla v přírodě - na polích, loukách či v lesích. "Časté byly požáry způsobené technickou závadou na zemědělské technice při žních. Takové požáry za sebou nechávaly nejen poničené stroje, ale i úrodu nebo přilehlé louky."

Zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info