Souhrn událostí uplynulého dne – 4.8. 2015

Přes čtyřicet procent obchodníků chybně nebo nedostatečně označilo nebalené potraviny

V rámci cílené celorepublikové kontrolní akce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili ve sto padesáti šesti prodejnách potravin dodržování požadavků na označování nebalených potravin dle příslušných národních a evropských předpisů.

Sucho si v Česku vyžádá drastická opatření. Budou stát až desítky miliard

Dlouhodobé sucho si v Česku v následujících letech vyžádá investičně a technicky drastické akce, které přijdou na desítky miliard korun. Krajina zasažená výstavbou a intenzivním zemědělstvím totiž není dost dobře schopna zadržovat spodní vody. Vyplývá to z analytického materiálu ministerstev životního prostředí a zemědělství o dlouhodobém suchu, který už schválila vláda.

Žně výrazně pokročily, je sklizená skoro polovina obilovin

Žně v uplynulém týdnu výrazně pokročily. Zemědělci dosud sklidili 48,2 procenta ploch obilovin, což je více než loni touto dobou. Meziročně ale zaostávají se sklizní řepky, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Výnosy obilovin jsou vysoké, přesahují loňské hodnoty, kdy byla sklizeň rekordní.

Omezení vystavování rostlinolékařských osvědčení do Ruské federace

Ruská federace (RF) požádala fytosanitární služby EU o pozastavení vydávání rostli­nolé­kařských osvědčení (RO) na reexporty řezaných květin pocházejících z NL (vypěstovaných v NL) z důvodů častých výskytů následujících škodlivých organismů – Frankliniella occidentalis, Pucccinia horiana, Bemisia tabaci a Liriomyza trifolii.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info