Ministr Jurečka vyzval eurokomisaře Hogana, aby intenzivněji řešil současnou složitou situaci na trhu s mlékem

Ministr zemědělství Marian Jurečka vyzval eurokomisaře pro zemědělství Phila Hogana, aby intenzivněji řešil současnou složitou situaci na trhu s mlékem. Jurečkovu iniciativu podpořili ministři zemědělství dalších sedmi států Evropské unie. Český ministr tak učinil v souvislosti se zasedáním Rady, které se uskuteční 7. září v Bruselu. Bude se věnovat situaci na trzích s mlékem a vepřovým masem.

K výzvě ministra Jurečky přijmout cílená opatření pro ty členské státy, kde jsou ceny mléka nejnižší, se připojily delegace Polska, Bulharska, Rumunska, Belgie, Maďarska, Slovinska a Slovenska. Ministři zemědělství osmi zemí EU oceňují opatření, která Phil Hogan dosud inicioval, jsou ale přesvědčení, že pro zlepšení situace v odvětví mléka a mléčných výrobků je zapotřebí dalšího úsilí. Celkově se situace v EU podle nich nejeví až tak dramaticky, ale v některých členských státech existují na národních trzích skutečné problémy a mléčný sektor tam zažívá v posledních měsících obtížné období.

„Vyzýváme Evropskou komisi, aby přijala opatření, jako je použití zvýšených intervenčních cen v Evropské unii, se zvláštním důrazem na členské státy, kde jsou ceny surového mléka pod průměrem EU. Žádáme také zavedení dočasné mimořádné podpory pro producenty kravského mléka za účelem kompenzace poklesu příjmů,“ napsal Philu Hoganovi jménem ministrů zemědělství osmi zemí EU Marian Jurečka.

Situace na trhu s mlékem se řešila z iniciativy ministra Jurečky s podporou jeho polského kolegy Marka Sawického na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu v polovině července. Sektor mléka se v posledních měsících potýká s nízkými výkupními cenami a přebytkem mléka. Tyto problémy částečně způsobilo nedávné ukončení režimu mléčných kvót v celé EU, přebytek této suroviny na trhu a komplikace, které přinesly ruské sankce vůči Unii dopadající velice negativně především na výrobu a zpracování mléka.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info