Babišovi začíná vynášet i lesnický byznys

Po Kosteleckých uzeninách, potácejících se léta v červených číslech, vyřešil miliardář a ministr financí Andrej Babiš další ztrátový byznys na krku svého holdingu Agrofert – lesnictví. Před čtyřmi lety koupil společnosti Uniles a Wotan Forest, které byly obě ve ztrátě, v prvém případě osm milionů, ve druhé dokonce 163 milionů. Loni však obě firmy vydělaly dohromady přes 50 milionů a také odhady pro letošní rok svědčí o tom, že na lesnictví bude Babiš nakonec slušně vydělávat.

Výnosy Unilesu stouply o 4,4 procenta na 2,68 miliardy, čistý zisk pak o necelá čtyři procenta na 33,8 milionu. V obou případech je to nejvíce od roku 1993. „Dosažený zisk je výsledkem mimo jiné příznivého vývoje na trhu s dřívím v ČR během celého roku 2014, kdy převažující poptávka po dříví měla za následek vysoké ceny většiny sortimentu dříví,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Podle výroční zprávy se na nárůstu tržeb podílel i vyšší počet zakázek získaných ve státních tendrech Lesů ČR. Uniles má nyní u státního podniku 19 zakázek v celkovém objemu 782 tisíc metrů krychlových, což ho staví do čela žebříčku nejúspěšnějších firem jak podle počtu získaných zakázek, tak podle celkového ročního nasmlouvaného objemu těžby dříví. Druhá je vsetínská Petra, třetí Progles. „Všechny uvedené společnosti splnily podmínky tendru a v kombinaci cen za dříví a služby nabídly nejvýhodnější nabídky,“ uvedla mluvčí lesů Eva Jouklová k důvodům úspěšnosti Unilesu i dalších firem.

Tržby druhé Babišovy lesnické firmy Wotan Forestu sice loni klesly o šest a půl procenta na 1,29 miliardy, zisk ale stoupl téměř o dvě třetiny na dvacet milionů, nejvíce za dobu, po kterou se firma nachází pod Agrofertem. Na poklesu tržeb se podepsal převod posledních zbytků lesnických aktivit právě na Uniles.

Wotan Forest se nyní věnuje hlavním směrům podnikání, tedy zpracování dřeva a produkci lesních sazenic. „Zisk je částečně tvořen prodejem zbytného majetku, ale zejména se projevuje kladný efekt restrukturalizace společnosti z posledních let,“ uvedl mluvčí.

Pro letošní rok plánuje Uniles tržby na úrovni loňska. Zisk byl původně očekáván rovněž ve stejné výši jako loni, jenže situace na trhu se podle Hanzelky letos změnila k horšímu. Nyní firma čelí převisu poptávky, což má za následek významný pokles cen dřeva. „Kvůli současné nepříznivé situaci na trhu s dřívím očekáváme nyní ziskovost mírně nižší,“ podotkl mluvčí. Wotan Forest očekává nárůst tržeb na úroveň 1,8 až dvou miliard korun. Hlavním důvodem nárůstů je ale fúze s dceřinou společností vyrábějící řezivo a štěpku Jilos Horka, kterou Agrofert koupil přede dvěma a půl lety.

Dušan Kütner, redaktor deníku E15 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info