Z novely zákona nejspíš zmizí povinnost nabízení vína při 15 °C

Ve středu skončila možnost podávat připomínky k novele vinařského zákona, která by měla zamezit prodeji pančovaného vína. Ministerstvo zemědělství ve verzi, kterou zaslalo do meziresortního připomínkového řízení navrhovalo, aby se muselo víno nabízet v obchodech při teplotě 15 stupňů Celsia. Tato povinnost ale nejspíš z novely zmizí, víno se bude muset při této teplotě pouze skladovat, řekl prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Stát drobné změny v novele připouští. "Ministerstvo se nechystá celou novelu přepracovat, uvažuje však o dílčích úpravách," sdělil dnes mluvčí rezortu Hynek Jordán. Připomínky by mohly být zapracované do konce srpna. Novela by měla mimo jiné zavést definici falšování vína, za které bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.

Ministerstvo na začátku prázdnin oznámilo, že ustupuje od zákazu prodeje sudového vína, místo toho se chce v novele soustředit na přesnější evidenci. Navíc by ho mohl prodávat buď jenom jeho výrobce či dovozce, nebo obchodník, kterému ho přímo dodají. "Nebude možné mezi ně vkládat mnoho pofiderních článků, například firem, které mají sídlo někde v paneláku na sídlišti," řekl Nyitray.

Sudy budou nově značené kontrolní přelepkou od výrobce, díky které by měla mít Státní zemědělská a potravinářská inspekce jasnější přehled, zda někdo sud nenaplnil znovu. Například zemědělci si ale přejí zákaz prodeje sudového vína. Argumentují objemem dováženého vína bez dokladů, který se v ČR odhaduje na 100 milionů litrů ročně. Stát podle analýz Svazu vinařů přijde každým rokem o 2,5 miliardy korun. "Označení KEG sudů kontrolní páskou, které si navíc výrobce sám vyrobí, se nejeví jako opatření, které těmto negativním jevům účinně zabrání," stojí ve stanovisku Zemědělského svazu ČR.

Přepravní teplota

I když se nejspíš v zákoně odstraní formulace, která nabádala k nabízení vína při 15 stupních Celsia, podle vinařů se novelou neřeší například teplota, při které by se mělo víno přepravovat. "Konečná teplota 15 stupňů Celsia v tomto řetězci nemusí zachránit jeho předešlé cestování v různých teplotách," řekl Stanislav Hrabal ze spolku Velkobílovičtí vinaři.

Po představování novely také zaznívaly hlasy, podle kterých by se červené víno servírovat a skladovat při 15 stupních nemělo. Častou pověrou prý je, že se má servírovat na rozdíl od chlazeného bílého při pokojové teplotě. "Červené víno má být podáváno v pokojové teplotě, ale myšleno v době, kdy se v minulosti blížila 15 - 17 stupních Celsia na hradech," podotkl Nyitray. Zároveň avizoval, že ačkoli v novele nebude povinnost mít na lahvích vína záklopku s označením ČR, bude se ji svaz nadále snažit prosadit.

Norma, která by podle plánů úřadu mohla začít platit mezi prvním a druhým čtvrtletím příštího roku, přináší i povinnost prodejcům, kteří budou muset zapsat své produkty do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. Také snižuje limit prodaného vína, od kterého musí obchodníci hlásit informace o svých zásobách z 1000 hektolitrů na 750 hl. Svaz vinařů by si přál větší snížení. Na všech etiketách bude muset být po schválení novely uvedený původ hroznů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info