Dáte si rebarborovou nebo čabajkovou? Malým zmrzlinářům se daří

Vanilková, čokoládová a jahodová. Zmrzliny, které všichni známe a milujeme. Patří u nás ke stálicím. „Češi jsou vanilkový národ, a tak se prodává hlavně vanilková, čokoládová a v poslední době také sorbety z ovoce," říká Libor Polívka z rodinné firmy Poli v Českých Budějovicích. Jenže výběr zmrzlin u nás už dávno není jen vanilkovo-čokoládová „nuda". Velký rozmach zažívají malí producenti, kteří nabízejí příchuti jindy nevídané. Nevěříte?

Třeba v Chotěšově u Plzně vyrábějí makovou, skořicovou, rebarborovou či angreštovou zmrzlinu.

Nemáte rádi sladké? Není problém. Ve Stráži pod Ralskem se specializují na slané druhy zmrzlin, jako je sýrová, masová nebo zeleninová. Slané zmrzliny nabízí v Ralsku každý den. „Je to zvláštní pocit, ochutnat z kornoutku místo jahodové třeba čabajkovou zmrzlinu," shodují se zákazníci.

Podle průzkumu agentury AC Nielsen zkonzumuje každý Čech průměrně tři litry zmrzliny za rok, tedy celkem 34 milionů litrů zmrzliny ročně. Z toho je 13 milionů litrů zmrzliny točené či kopečkové. Zbytek připadá na průmyslově vyráběné zmrzliny a nanuky. Tato čísla nás ovšem nestaví na špičku. Třeba ve skandinávských zemích je průměr na obyvatele za rok až 10 litrů studené pochoutky.

Česko je jednou ze zemí, kde drobní producenti vyrábí zmrzliny opravdu z ovoce a ne z náhražek. „Protože mám rád ovocné příchuti, chodil jsem po cukrárnách a vybíral tu, která na mě působila, že je skutečně z ovoce, často jsem usuzoval z nakašírovaných jahod a kousků malin na povrchu a nechal se dobrovolně ošálit. V naprosté většině jsem znovu a znovu narazil na syntetický základ s žádným či malým podílem ovoce. Proto se zrodila myšlenka přijít se skutečnou ovocnou zmrzlinou, jak ji ještě zákazníci neznají," popsal regionálnímu Deníku Karel Veselý, jeden z vynálezců unikátního českého stroje Fruture.

Stroj Fruture vyrábí ovocnou zmrzlinu z ovoce přímo před očima zákazníka. „Do stroje se vloží neutrální chuť, kterou si zákazník vybere, tedy vanilkovou, bílou čokoládu, smetanovou a podobně. Pak si vybere ovoce, např. lesní směs, jahody, mango, maliny a stroj během několika sekund v extrémně rychlých otáčkách propasíruje a vypracuje ovocnou zmrzlinu. Propasírované plody tvoří jedinečnou chuť i aroma, takže zákazník vnímá rozdíl dvěma smysly najednou," vysvětluje Karel Veselý.

Kopečkové stálice

Trend točené zmrzliny oprášila v roce 2008 Česká zmrzlina z Opočna. V současné době narazíme v různých regionech na mnoho menších výrobců točených i kopečkových zmrzlin. „Trend točené zmrzliny má neustále stoupající tendenci, po několika letech však opět začíná stoupat i poptávka po zmrzlině kopečkové," uvádí Libor Polívka

Někteří výrobci svou zmrzlinu rozvážejí do kaváren či stánků, jiní vyrábí sladkou pochoutku pouze pro svou provozovnu.„Vyrábíme zmrzlinu pouze pro naši provozovnu," říká František Horník z firmy Babiččina točená zmrzlina. Firma Poli naproti tomu zásobuje zmrzlinou nejen jižní, ale i západní Čechy. Hýskovskou zmrzlinu zase ochutnáte na Berounsku, kopečkovou z Tuchlovic ve vybraných kavárnách po celé republice.Z nanuků jsou v Česku stále nejoblíbenější tradiční tvarohové a jahodová dřeň v čokoládě, která je vyrobena ze skutečného ovoce (obsahuje až 55 procent jahod). Obecně si podle odborníků Češi libují spíše v méně sladkých zmrzlinách.

Časopis dTest v tomto roce testoval 17 vanilkových a 5 tvarohových nanuků. Tvarohové dopadly dobře a obsahovaly opravdu mléko, vanilkové byly ve valné většině složeny z kokosového oleje. Jeden takový nanuk díky tomu může znamenat dokonce až třetinu denního příjmu tuků.

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info