Výrobce Pedra zdvojnásobil zisk

Výrobci lízátek, želé cukrovinek a znovuzrozené značky žvýkaček Pedro, firmě Candy Plus Sweet Factory, se loni dařilo Tržby firmy loni stouply o více než pětinu na 957 milionů korun, čistý zisk se pak dokonce zvýšil o 119 procent na 174 milionů. Vyplývá to z výroční zprávy firmy, která od roku 2012 patří pod finský nadnárodní koncern Raisio.

Největším trhem je pro firmu Česko a Slovensko, z nichž pochází pětina tržeb. Celkem skupina Candy Plus dodává výrobky do více než 40 zemí světa na pěti kontinentech. Z tohoto důvodu tvoří tržby ze zahraničí čtyři pětiny ze všech. Loni skupina dodala na trh přes 15 tisíc tun výrobků. Největší podíl - téměř 80 procent - přitom tvořila skupina výrobků „gumových“ cukrovinek a želé. Skupina vlastní celou řadu značek, nejvýznamnější jsou cukrovinky Juicee Gummee, žvýkačky Pedro, které firma znovu vrátila na trh před čtyřmi lety, a želé výrobky Park Lane.

Firma má dva výrobní závody, a to v Rohatci na jižní Moravě a Petřvaldě u Karviné. V Rohatci vyrábějí zejména želé výrobky, ale i další, a je tam umístěna také logistika a administrativa firmy. V Petřvaldě se produkují želé výrobky a je tam umístěna část obchodní divize.

Skupina Candy Plus vznikla v roce 2000 v Liberci, kdy koupila výrobní závod Lipo. O čtyři roky později získala areál někdejší továrny Maryša v Rohatci na jižní Moravě, kam se o rok později přestěhovala i výroba z Liberce. V roce 2010 firma zakoupila petřvaldský podnik od společnosti Park Lane Confectionery zabývající se výrobou želé cukrovinek.

V roce 2012 se společnost The Candy Plus Sweet Factory stala součástí mezinárodní skupiny Raisio, jejíž historie sahá do roku 1939. Za firmu Finové zaplatili 20,5 milionu eur, tedy podle tehdejšího kurzu něco přes půl miliardy korun.

Dušan Kütner, redaktor deníku E15 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info