Zájem o čmeláky roste. Jsou vyprodaní

Včelařů v České republice v posledních letech přibývá. V rámci jejich oboru by ale klidně mohla vzniknout i úplně nová profesní podkategorie – „čmelař".

Čmeláci se totiž stali velmi oblíbenými mezi zkušenými chovateli včel, ale i mezi lidmi, kteří se chovu včel věnují okrajově. Velkým lákadlem pro jejich chov je vysoká produktivita opylování. O nárůstu zájmu o chov čmeláků vypovídá fakt, že chovné stanice zastavily prodej. „Podle mých informací o stanicích, které čmeláky prodávají, mají všechny vyprodáno," potvrdil Deníku jednatel základní organizace Českého svazu včelařů Klatovy Pavel Kučerák. Jedním z důvodů, proč lidé chtějí čmeláky, může být i podle Kučeráka fakt, že někteří lidé se včel bojí, ale chtějí zajistit opylení svých rostlin a stromů. Proto si pořizují čmeláky jako alternativu.

„Poptávka po čmelácích je obrovská, lidé objevili výhody chovu čmeláků a stále více je vyhledávají," řekla Deníku Alena Votavová z výzkumného střediska Troubsko. Doplnila, že chov čmeláků je pro lidi atraktivní ze stránky péče o ně. Na rozdíl od včel, kdy se o jejich včelstvo včelař musí starat celoročně, čmeláčí úl tak náročný není.

Majitel čmeláků musí zajistit pouze opatření vůči vniku škůdců do úlu. Na podzim čmeláci umírají a zůstávají pouze mladé matky, ty se zahrabávají do země a na jaře zakládají nové roje, tím zvyšují schopnost opylení o další generace. Některé z nich si pamatují, odkud vylétly a do původního úlu se vracejí. Další velkou výhodou je schopnost opylovat rostliny s dlouhými květními trubkami, jako jsou například jeteloviny, což je velmi užitečné především pro zemědělce.

Pozor na zavíječe

„Čmeláky jsem choval dvakrát, měl jsem je z výzkumného střediska v Brně. Jejich chov je o trošku náročnější z hlediska zabezpečení úlu proti vniknutí například zavíječe, který napadá kokony. Mně se do úlu bohužel dostal a zlikvidoval mi ho. Jinak jsou celkem nenároční. Letos jsem si je chtěl opět pořídit, ale už byli vykoupení, je o ně velký zájem. Ten vzrostl také u zemědělců, jelikož čmelák je schopný vylétnout z úlu, když je o tři až čtyři stupně nižší teplota, než za které vylétávají včely, čímž zajistí větší produktivitu opylení," popsal Deníku včelař ze Zdebořic Michal Cihlář.

Rozdíl je i v tom, že čmeláci opylují také jiné druhy rostlin než včela. Jde o druhy rostlin, které kvetou právě ze začátku sezony, tedy právě při teplotách, které čmelákům vyhovují více než včelám. Cihlář to pozoroval na svých vlastních úlech, kdy čmeláci při nižší teplotě létali a opylovali, ale včely ani nevylezly z úlu.

Podle Cihláře chovají čmeláky menší chovatelé především jako zpestření a zálibu. Ale pokud mají rostliny, které rostou dříve, než jsou včely schopné je plně opylovat, je podle něj čmelák rozhodně výborným řešením.

Konkrétní uplatnění pro čmeláky našli třeba v zahradnictví v severočeském Duchcově. Čmeláky koupené na Slovensku tam používají pro opylování ve skleníku. Také díky tomu tam rajčata sklízejí až do prosince.

Barbora Zoubková

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info