O horkou krev plemeníků pečuje Tlumačovský hřebčinec už 90 let

Zemský hřebčinec v Tlumačově oslavil 90 let, státní podnik by měl letos dokončit přeměnu na státní příspěvkovou organizaci. V nadcházejících letech chystá investice za několik desítek milionů korun. Hřebčinec zabezpečuje plemeníky pro zemský chov, jako jsou třeba Moravský teplokrevník, Slezský norik nebo Českomoravský belgik.

Tato více než sto let stará plemena vyšlechtěná na našem území chrání zákon. V Tlumačově chovají hřebce, z hříbat si pak vychovávají budoucí plemeníky. Hřebčinec má centrum v Tlumačově, pastviny a půdu v okolí o rozloze 325 hektarů.

Hřebčinec mívá včetně dotací ročně výnosy kolem 35 až 40 milionů korun. V minulém roce podle ředitele Jaroslava Dražana vykázal ztrátu 750 tisíc korun. Po přeměně na příspěvkovou organizaci státu by hřebčinec měl dostávat 18 až 20 milionů korun ročně jako příspěvek na provoz a dalších pět milionů jako investiční dotaci. Podle Dražana, který je ve své funkci rok, investiční fond dosud chyběl.

Podle něj byly v Tlumačově opraveny jen nejnutnější věci - kanalizace, předvadiště koní a hříbárna. V budoucnu pak bude nutné opravit stáje i další budovy. Inseminační centrum by mělo být rozšířeno o mražení inseminačních dávek, aby se uchoval genofond vzácných hřebců.

Podle Dražana by hřebčinec měl přispívat také k uchování tradic. "Chtěl bych proto, aby tady vzniklo malé muzeum a abychom nabízeli vzdělávací činnost v těchto oblastech, která v České republice chybí," dodal Dražan. Hřebčinec nyní zaměstnává 28 lidí, další čtyři by rád přijal, mimo jiné na propagaci a školicí a vzdělávací centrum.

zdroj: ČTK/ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info