Levnější brambory, sýry, pečivo. Potraviny tlačily inflaci k nule

Ceny v tuzemských obchodech v červenci v meziměsíčním srovnání klesly. Dolů je táhly zejména potraviny. Například zelenina zlevnila o deset procent, mléčné výrobky kromě sýrů téměř o pět procent. Zdražily naopak dovolené. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu.

Inflace se nevyvíjí příznivě ani v meziročním srovnání. Cenová hladina vzrostla o 0,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červnu. 

„Na vývoj cenové hladiny v červenci měly zásadní vliv ceny potravin. Kromě poklesu cen sezónní zeleniny a brambor se snížily také ceny masa, mléka a mléčných výrobků, mouky a pečiva. Letní výprodeje srazily ceny oblečení a obuvi,“ říká David Marek ze společnosti Deloitte.

Meziročně inflace klesla díky levnějším pohonným hmotám a zelenině. Ta zlevnila o 2,7 procenta. Klesly také ceny běžného pečiva, a to o 3,6 procenta, mouka o 2,1 procenta, maso o 3,4 procenta a například mléko o 14,7 procenta. Zelenina zlevnila i meziměsíčně (o 9,8 procenta). Nejvíce brambory: o čtvrtinu.

Ceny některých dalších komodit rostly meziročně pomaleji než o měsíc dřív. Zemní plyn zdražil o 1,7 procenta, zatímco v červnu činil meziroční růst 4,5 procenta. Zpomalil růst cen piva, a to na 1,3 procenta z 3,3 procenta v červnu.

Na zvyšování meziroční cenové hladiny naopak „tlačily“ zejména alkoholické nápoje a tabák, kde ceny tabákových výrobků vzrostly v červenci za rok o 8,6 procenta.

Za znehybněním meziroční inflace je podle ČSÚ hlavně vývoj cen potravin a nealkoholických nápojů, které byly letos v červenci o jedno procento levnější než před rokem ve stejný měsíc. Prohloubil se také meziroční cenový pokles pohonných hmot, které v červenci stály o 10,8 procenta méně než loni.

Analytici zpomalení meziroční inflace na 0,5 procenta očekávali a upozorňovali, že důvodem je vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy rostly ceny energií.

Nízká inflace posiluje odhodlání centrálních bankéřů držet slabou korunu pomocí devizových intervencí. Nedávno ČNB potvrdila, že hodlá udržovat kurzový závazek na 27 Kč/eur nejméně do druhé poloviny roku 2016.

Autoři:ČTK,iDNES.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info