Test grilovacích klobás: Bez náhražek, maso ale někde schází
12.08.2015 | Aktuálně.cz
Absolutním vítězem dTestu se staly grilovací klobásky Grill&Fun z Lidlu.
Čtvrtina testovaných vepřových grilovacích klobás dostupných v českých obchodech neobsahuje množství masa uváděné na obalu. Vyplývá to z testu spotřebitelského časopisu dTest. Ten vyzkoušel 16 druhů vepřových grilovacích klobás, některé z nich nesly označení "norimberské"."Na grilovací klobásy se nevztahují žádné legislativně stanovené parametry, na rozdíl třeba od špekáčků. Výrobce má tedy volnou ruku a záleží pouze na něm, jaké suroviny použije," říká redaktorka časopisu dTest Olga Šlesingrová.
"Rozdíly byly velké – co do obsahu masa i zbytečných přídatných látek. Nejvíce masa, 92,6 procenta, laboratoř naměřila ve výrobku Original Nürnberger Rostbratwürste (Schlütter´s Echte!), nejméně ho obsahovaly klobásy Bivoj Na gril, a to 55,3 procent,“ dodává Šlesingrová.
V senzorické části testu posuzovalo osm odborníků vzhled, vůni, chuť i příjemnost skousnutí u hodnocených klobás. Nejvíce chutnaly Norimberské klobásky Grill&Fun z Lidlu, které měly na řezu šedobílou barvu se zřetelnou mozaikou masových a tukových částic a koření. Po započtení hodnot všech ostatních měřených kritérií se tyto grilovací klobásy staly také celkovým vítězem testu.
Nejméně libového masa, tedy čisté svalové bílkoviny, obsahovaly klobásy Münchner Weisswürste z výroby Ponnath die Meistermetzger - 7,24 procenta. Vepřová kýta jí přitom obsahuje kolem 20 procent.
V žádném z testovaných výrobků laboratoř neobjevila náhražky jako sóju nebo strojně oddělené maso. U některých klobás však vyšly najevo rozdíly mezi naměřeným obsahem masa a hodnotami uváděnými na obalu.
"Největšími hříšníky byly výrobky Münchner Weisswürste a Bavorská grilovací klobáska, obě z dílny Ponnath, které deklarovaly až o pětinu masa více, než jsme naměřili. Oba výrobky si i kvůli tomu odnesly nejhorší hodnocení v testu. První jmenované navíc neoslnily ani v senzorickém hodnocení. Jejich chuť a vůni označila porota jako mdlou, nevýraznou a málo kořeněnou s pěnovitou konzistencí. Po opečení byly klobásy měkké a mazlavé,“ říká Šlesingrová.
Klobásy naopak hojně obsahovaly přídatné látky. Například glutaman sodný, látku zvýrazňující chuť a vůni, obsahovala třetina výrobků. Dále šlo o konzervační látku dusitan sodný, který pomáhá zachovat barvu masných výrobků, nebo polyfosforečnany, které mají za úkol držet v klobásách masovou šťávu nebo vázat přidanou vodu.
autor: Ekonomika
Další články v kategorii
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



