Bioakademie 2015 ve znamení novinek pro české zemědělství

Lednice (13. srpna 2015) – Jižní Morava bude hostit 15. ročník mezinárodní konference ekologického zemědělství. Bioakademie 2015 se uskuteční ve dnech 10. – 12. září 2015 v Lednici. Nabídne mimo jiné důležitá témata, mezi něž patří nové datační podpory a jejich role v systému ekologického zemědělství, sociální zemědělství nebo vývoj na trhu s biopotravinami v České republice. Účastníci konference se vydají za novými impulzy i do zahraničí. Bioakademie 2015 počítá se exkurzí do Maďarska.

Vývoj ekologického zemědělství v ČR, podobně jako v ostatních zemích Evropské unie, je významně ovlivňován zemědělskou politikou, zejména stabilizací podpor v rámci Programů rozvoje venkova. „Nový Program rozvoje venkova vstupuje v platnost právě letos a bude platit až do roku 2020. Je tedy nutné umět včas a správně využít možností, které nabízí, pro zvýšení konkurenceschopnosti tuzemského ekologického zemědělství,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který konferenci pořádá. Konference přinese konkrétní odpovědi na otázky, které v současné době zemědělci v oblasti nastavení podpor řeší.

V návaznosti na téma subvencí se otevírá další oblast, která je pro české zemědělství novinkou, a tou je sociální zemědělství. V západní Evropě je sociální funkce zemědělské činnosti využívána již několik desetiletí, u nás se v tomto poli působnosti pohybuje pouze několik subjektů až v posledních letech. Sociální zemědělství je definováno jako propojení sociální a zemědělské sféry v rámci zemědělských činností, které vedle produkční funkce přináší pozitivní externality v podobě podpory znevýhodněných osob ve smyslu jejich rehabilitace a terapie, vzdělávání a odborné přípravy či začlenění na trh práce. „Právě oblast integrovaného zaměstnávání, které bylo ještě donedávna v zemědělství limitováno, získává v zemědělském i sociálním sektoru největší ohlas. Předpokládá se, že lze v následujících letech očekávat dynamický růst sociálního zemědělství,“ doplňuje za organizátory Kateřina Nesrstová.

V odborné části bude věnována pozornost také hodnocení kvality potravin i problematice ochrany rostlin. Součástí programu je rovněž společenský večer spojený s vyhlášením výsledků soutěží: Česká biopotravina 2015, Nejlepší sedlák Svazu PRO-BIO 2015 a Nejoblíbenější bioprodejna 2015.

Ekologické zemědělství zaznamenává v České republice, podobně jako ve světě a Evropě, významný rozvoj. Patříme mezi dvacet zemí světa s největší výměrou půdy v EZ (434880 ha) a mezi deset zemí světa s nejvyšším podílem ploch v EZ na celkové zemědělské půdě. Počet výrobců i distributorů biopotravin každoročně stoupá.

Program:  

10. 9. 2015 

Registrace | 8.30—9.30 hodin, Hotel Lednice

Nové dotační podpory | 10—12 hodin

Odborná část | 13—17  hodin

  • Vývoj a současný stav EZ a trhu s biopotravinami v ČR

Ing. Andrea Hrabalová - externí konzultantka ÚZEI

  • Sociální zemědělství v České republice

Ing. Jan Moudrý, Ph.D. - Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, Katedra rostlinné výroby a agroekologie, Mgr. Tomáš Chovanec - MAS Lužnice a CpKP jižní Čechy, Mgr. Eliška Hudcová - AREA viva 

  • Strategie hodnocení kvality a autenticity potravin

Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., doc. Dr. Ing. Věra Schulzová - Ústav analýzy potravin a výživy; Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Vývoj systému ochrany jádrovin v režimu EZ

Ing. Václav Psota, Ph.D. - BiocontLaboratory

  • Výsledky testování prostředků ochrany a výživy polních plodin v EZ

Ing. Martin Bagar, Ph.D. - BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o.

Společenský večer | od 18 hodin

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěží:  

Česká biopotravina 2015 

Nejlepší sedlák Svazu PRO-BIO 2015 

Nejoblíbenější bioprodejna 2015

11.—12. 9. 2015

Odborná zahraniční exkurze | od 9 hodin

Maďarsko – orná půda, vinice

Bioakademie 2015 se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariána Jurečky.

Registrace na http://www.pro-bio.cz/bioakademie/registrace/

Poznámky: Bioakademie 2013 – Prestižní konferenci pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Na Bioakademii se v Lednici již tradičně účastní ekologičtí zemědělci, zpracovatelé a prodejci biopotravin, zástupci státní správy a samosprávy, neziskových organizací a další z celé Evropy.Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info