Souhrn událostí uplynulého dne – 13.8. 2015

Obilovin bude proti loňskému rekordnímu roku méně jen o 4,3 pct

Letošní sklizeň obilovin bude podle odhadu Českého statistického úřadu jen o 4,3 procenta nižší než v loňském rekordním roce. Úroda řepky by však měla klesnout o 21,4 procenta, naopak máku se sklidí o 2,3 procenta více než loni. Informoval o tom dnes úřad.

Sucho trápí zemědělce. Bude málo chmele, kukuřice i brambor

Extrémní teploty a sucho ovlivní výnosy zemědělců. Škody podle nich půjdou do stovek milionů. Zatímco u obilovin jsou výnosy průměrné až velmi dobré, řadu dalších plodin počasí silně poznamená.

Ruský premiér rozšířil zákaz dovozu potravin na další země

Rusko přidalo Albánii, Černou Horu, Island a Lichtenštejnsko na seznam západních zemí, ze kterých zakázalo dovoz potravin. Zároveň pohrozilo tímto krokem i Kyjevu, pokud začátkem příštího roku vstoupí v platnost hospodářská část smlouvy o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. Příslušné nařízení podepsal premiér Dmitrij Medveděv.

Pěstitelé jsou připravení na obnovu a rozšíření 400 ha chmelnic

Pěstitelé chmele letos plánují obnovu a rozšíření chmelnic o 400 hektarů. V současnosti tyto plochy představují 4600 hektarů. ČTK to dnes řekl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda. Odhady letošní úrody budou podle svazu meziročně nižší o třetinu až čtvrtinu a dosáhnou přibližně 4500 tun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info