Ministr zemědělství Jurečka navýšil peníze pro leteckou službu určenou na hlídkování a hašení lesních požárů

O více než dva miliony korun zvýšil ministr zemědělství Marian Jurečka příspěvek Ministerstvu vnitra na Leteckou službu Policie ČR. Ta v rámci provozu svých vrtulníků dělá hlídkové popřípadě i hasební lety. Ochrana lesů před požáry není povinností Ministerstva zemědělství, ale vlastníků lesů nad 50 hektarů. Vzhledem k velkému suchu a zvýšenému riziku požárů MZe přispívá na částečný provoz policejní letecké služby.

 „Vzhledem k současnému mimořádnému počasí, kvůli kterému extrémně vzrostlo nebezpečí vzniku lesních požárů, jsem zvýšil finanční příspěvek Letecké službě Policie České republiky. Částka 2 165 500 korun z rozpočtu našeho ministerstva jde na dalších sto letových hodin této letecké služby. Ta je může využít jak na hlídkovou činnost, tak v případě potřeby na činnost spočívající v hašení lesních požárů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Letecká služba PČR zajišťuje tzv. leteckou hasičskou službu na základě Dohody MZe a MV o spolupráci při hlídkové činnosti a hašení lesních požárů prováděných leteckou technikou na zhruba jedné třetině území ČR (viz příloha 1). V naléhavých a odůvodněných případech dělá hlídkovou činnost i mimo vymezené pracovní sektory.

V této souvislosti MZe upozorňuje vlastníky lesů na povinnost zajistit v souvislých lesních porostech o výměře nad 50 hektarů ochranu lesů před požáry, a to zejména přijetím opatření pro včasné zjištění požáru a proti jeho šíření. Právnické a podnikající fyzické osoby jsou také povinny vytvářet podmínky pro hašení požárů a pro záchranné práce, zejména udržovat volné příjezdové cesty, zajišťovat hlídkování a obstarávat a zabezpečovat potřebné hasební prostředky a požární techniku tak, jak to vyplývá z příslušných ustanovení zákona o požární ochraně.

Ministerstvo zemědělství apeluje na všechny návštěvníky a uživatele lesů, aby se v období zvýšeného až vysokého nebezpečí vzniku požáru chovali zodpovědně a vyvarovali se jak rozdělávání ohňů v lese i v jeho blízkosti, tak kouření.

  • Hynek Jordán
  • tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Přílohy

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info