Češi utrácejí za květiny stále více

Češi mají čím dál větší zájem o květiny. Za rostliny do záhonů, květináčů i za vázané kytice jen loni utratili téměř devět miliard korun. Květin se v Česku i víc pěstuje. Loni se jejich produkce zvýšila podle Svazu květinářů a floristů o sedm procent na dvě miliardy korun. To je nejvíc za posledních 20 let. I tak je ale víc než polovina květin, které lidé koupí, z dovozu.

Jan Diviš je už z páté generace rodinného podniku, vlastní zahradnictví v Radonicích. Na paletách jsou teď hlavně kvetoucí rostliny v květináčích, jako třeba muškáty. Zákazníci si sem ale chodí ale třeba i pro bylinky.

„Lidé se k bylinkám v poslední době rádi vrací, používají je především k vaření. Jsou to bylinky jako rozmarýn, bazalka, šalvěj.“

  • Jan Diviš
  • majitel radonického zahradnictví 

Většinu rostlin si tady sami pěstují ve sklenících. Za rok si sem lidé přijdou až pro půl milionu květináčů. A kromě skleníků mají i venkovní záhony. Tam se daří hlavně zelenině a květinám na sušení. Prodávají taky ty řezané. Většinou si je ale sami nepěstují. „Tak například tyto růže jsou z Kolumbie, vyznačují se velkým květem a dlouhou trvanlivostí,“ vyjmenovává výhody Diviš. 

Z dovozu putuje do Česka většina řezaných květin. Víc než polovina pochází z Nizozemska, které je největším vývozcem na světě. Vyjde to totiž levněji, než když se pěstují v tuzemsku. Jen loni se dovezly květiny zhruba za dvě a půl miliardy korun. Za asi o pětinu menší částku se v Česku květiny také vypěstovaly. „Hlavní tržby byly hlavně za balkonové a hrnkové květiny,“ upřesňuje předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák. 

Útraty lidí za rostliny rostou. V zahradnictvích, květinářstvích a v obchodech se zahradnickými potřebami nechal loni každý Čech víc než 900 korun.

Větší zájem Čechů o květiny pozorují i floristé. Například floristka Michala Matějková teď v létě připravuje ve svém ateliéru hlavně výzdobu pro svatby. Každý víkend dodává dekorace pro šest až osm obřadů.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info