Odpůrci kožešinových farem demonstrují před ministerstvem

Aktivisté ze spolku OBRAZ (Obránci zvířat) začali i přes deštivé počasí demonstrovat před ministerstvem zemědělství, požadují zákaz kožešinových farem. Před budovu na pražském Těšnově umístili klec, ve které se aktivisté střídají vždy po osmi hodinách, protest skončí v pátek v noci. Organizátor akce Daniel Cao řekl, že v kleci se vystřídá 20 lidí. O víkendu se demonstranti chtějí přesunout na Václavské náměstí.

Ministerstvo v uplynulých měsících jednalo s ochránci zvířat i se zástupci kožešinových farem, otázka existence či regulace farem je podle něj odborná.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) podle aktivistů slíbil, že do konce prázdnin vystoupí s jasným stanoviskem. "Aby při svém rozhodování nezapomínal na to, že má v rukách osud tisíců zvířat každoročně trpících kvůli zbytečným módním doplňkům, bude se celý týden u vchodu ministerstva potkávat s aktivisty v kleci, která po přepočtu na velikost člověka odpovídá typické kleci pro lišku. Kdykoli mu v ní však uvolníme místo, aby si mohl vyzkoušet, jak se v ní žije," uvedl Cao.

"Ministerstvo zemědělství se nehodlá rozhodovat na základě nátlaku žádné lobbistické organizace a bude se snažit najít kompromis přijatelný jak pro chovatele kožešinových zvířat, tak pro skupiny ochránců zvířat," uvedl mluvčí úřadu Hynek Jordán. Podle něj je podnikání kožešinových farem legální a legitimní a má obdobné podmínky jako v dalších evropských státech.

"Úřední zákaz by podnikatelům způsobil eventuální ekonomické ztráty a vzniklo by riziko možné žaloby za zmaření investic ze strany chovatelů kožešinových zvířat," dodal mluvčí. Úřad podle něho ale chápe i stanovisko ochránců.

Cao odsoudil událost z minulého týdne ve Velkém Ratmířově na Jindřichohradecku, kde aktivisté postříkali norky reflexní barvou. Několik z chovaných zvířat uhynulo na následky šoku. Podle něj možná šlo o provokativní akci, která měla činnost skutečných ochránců poškodit.

Aktivisté kritizují, že v Česku existuje 11 kožešinových farem chovajících lišky, norky a činčily. Zvířata podle nich žijí ve špatných podmínkách - holých drátěných klecích. Přesný počet usmrcených kožešinových zvířat není k dispozici, protože se údaj oficiálně neeviduje. Podle informací chovatelů kožešinových zvířat je v Česku ročně usmrceno 10 tisíc až 13 tisíc norků.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info