Souhrn událostí uplynulého dne – 17. 8. 2015

Chemie na polích se spotřebovalo méně, asociace tempo poklesu

Zemědělci loni snížili spotřebu přípravků na ochranu rostlin skoro o desetinu. Klesla spotřeba skoro ve všech kategoriích, kromě insekticidů a přípravků na hubení hlodavců. Vyplývá to z údajů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Asociace pro bezpečnost potravin si přesto stěžuje, že Česko nezvládá nahrazovat chemické prostředky biologickými.

Úrodu brambor už deště nezachrání, pomohly chmelu a vínu

Ovocnářům deště zatím příliš nepomohly, problémem letošní úrody by mohl být i vizuální stav a velikost jablek. Déšť, který po vlně veder začal padat na některých místech Česka, přivítali především pěstitelé chmele a vinaři. Vláha by také mohla pomoci zakládání porostů ozimé řepky, částečně i kukuřici.

Drůbež hromadně hyne hlavně v horkých dnech, letos 72.500 kusů

Veterináři letos evidují již 10 hromadných úhynů drůbeže, osm z nich nastalo od června. Nejčastěji šlo o brojlery, ale také o slepice a krocany. Drůbež hyne nejčastěji na přehřátí a udušení poté, co v chovu vypadne elektrický proud a následně přestane fungovat klimatizace. Na Ústecku takto v srpnu uhynulo 15.000 kusů brojlerů, elektřina přestala fungovat po pádu stromu.

Češi utrácejí za květiny stále více

Češi mají čím dál větší zájem o květiny. Za rostliny do záhonů, květináčů i za vázané kytice jen loni utratili téměř devět miliard korun. Květin se v Česku i víc pěstuje. Loni se jejich produkce zvýšila podle Svazu květinářů a floristů o sedm procent na dvě miliardy korun. To je nejvíc za posledních 20 let.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info