Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 8. 2015

Žně jsou u konce, byly rychlé s dobrým výnosem

Letošní žně jsou u konce, obiloviny jsou prakticky sklizeny s výnosem 6,11 t/ha. Je to sice méně než v loňském rekordním roce, přesto je výnos vysoký. Sklizňové práce jsou ukončené i u řepky ozimé, ke včerejšku bylo sklizeno 99,1 procent ploch s průměrným hektarovým výnosem 3,51 tuny. Sklizni v minulém týdnu pomohlo tropické počasí.

Rusko prý zničilo 20 tun rajčat s českým certifikátem

Ruské potravinové embargo, vyhlášené jako odveta za sankce Západu, má podle agentury Interfax první českou ztrátu. V Kaliningradské oblasti na západě Ruska prý zničili 20 tun rajčat označených jako český reexport původem z Makedonie. Makedonské úřady se ale údajně k zásilce nehlásí.

Polský vývoz potravin letos i přes ruské embargo roste

Polský vývoz potravin v prvním pololetí vzrostl v meziročním srovnání o 6,4 procenta na 11,2 miliardy eur (303 miliard Kč). Růst vykázal i přesto, že do zemí Společenství nezávislých států (SNS) pokračoval export v propadu v důsledku loni zavedeného ruského embarga. Oznámilo to dnes polské ministerstvo zemědělství.

Potravinářská komora: Potraviny v ČR jsou dražší než v Německu

Pod stejnou značkou se v Německu nakoupí dvě třetiny potravin levněji než v ČR, navíc jde často o kvalitnější výrobek, dokazuje další test organizovaný Potravinářskou komorou ČR, informovala dnes v tiskové zprávě. Cenový rozdíl byl podle komory i větší než třetina hodnoty. V průměru se potraviny nakoupí v ČR skoro o čtvrtinu dráž než u západních sousedů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info