Obliba pálenic a ovocných kořalek roste

V Česku ročně přibývá deset až patnáct pěstitelských pálenic. Celní správa jich nyní eviduje 541. „Nárůst počtu pálenic je podle našeho názoru způsoben jednak vzrůstající oblibou ovocných destilátů a částečně se na situaci podepisuje také trend bio produktů,“ říká mluvčí celníků Jiří Barták.

Celníci spravující výběr spotřební daně z alkoholu uvádějí, že za nárůstem stojí i tři roky stará metanolová aféra. Tehdy kvůli vysokému podílu metanolu v nelegálně vyrobených lihovinách zemřelo pět desítek lidí a další mají doživotní následky.

„Metanolová kauza mohla částečně sehrát také svoji roli, neboť při vypálení ovoce, zvláště pak vlastních kvasů, je pěstitel často přítomen a vidí do výroby. Získává tak jistotu, že to, co si odnáší ve formě destilátu, je bezpečné,“ míní Barták.

Podle údajů ministerstva zemědělství ale roste počet pálenic již od roku 1997. Například během posledních tří let jich úřad povolil 35. „Zájem o provozování pálenic nebyl metanolovou kauzou ovlivněn, a to i proto, že v kauze nefigurovaly,“ oponuje názoru celníků mluvčí rezortu Hynek Jordán.

Pálenice čekají pokles produkce

V sezoně 2012/2013 pálenice podle Unie destilatérů vyprodukovaly rekordních osm milionů litrů čistého lihu, v sezoně následující šest milionů, tedy zhruba mezi deseti a patnácti procenty celkové produkce v Česku. Letošní výhledy tak slibné nejsou. Objem produkce závisí na úrodě, na které se letos podepsalo dlouhé sucho, největší za posledních 12 let.

„Aktuální sezona se jeví problematicky. Nesdílím optimistické pohledy mnoha kolegů a důvod je jasný: katastrofální sucho,“ míní Kamil Kutina z Palírny Radlík u Jílového u Prahy. Třešní, meruněk a mirabelek je sice podle něj až rekordní úroda, to jsou však v Čechách druhy ovoce na pálení ve srovnání s jablky stále okrajové. V Čechách – na rozdíl od Moravy – se pálí především jablka, která letos musela na déšť dlouho čekat.

„V minulé sezoně jsme vypálili krásných 17 tisíc litrů čistého alkoholu. Letos se na toto číslo určitě nedostaneme,“ podotkl Kutina. Pěstitele může těšit, že cena za vypálení zůstala stejná, tedy 160 korun za litr 50procentního destilátu z vlastního kvasu a 170 korun za litr z dodaného ovoce.

„V minulé sezoně jsme vypálili krásných 17 tisíc litrů čistého alkoholu. Letos se na toto číslo určitě nedostaneme,“ podotkl Kutina. Pěstitele může těšit, že cena za vypálení zůstala stejná, tedy 160 korun za litr 50procentního destilátu z vlastního kvasu a 170 korun za litr z dodaného ovoce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info