Vyjádření Svazu pěstitelů chmele ČR ke škodám na chmelu

Srážky z přelomu týdne až dosud se ve chmelařských oblastech pohybují v rozsahu 50 až 100 mm. Příznivě ovlivnily vegetaci chmele, ale v současné fázi vývoje již nebude celkový dopad tak významný. Vývoj hlávky se již uzavírá, díky srážkám jsou hlávky pevnější a křehčí, tzn. lepší možnosti strojní sklizně a menší ztráty s hmotou do odpadu.

Bohužel, existují i plochy s pozdními dešti v kombinaci s vysokými  teplotami, které  mají odkvetlý chmel zaschlý natolik, že již není schopen dalšího růstu. I když jsou některé plochy pod závlahou, nemohli ji pěstitelé plně využít kvůli vydanému zákazu odebírání vody z toků.

Zvýšení schopnosti zadržovat vodu v krajině a uvolňovat ji pro potřeby závlah by mělo být prioritou všech zainteresovaných institucí. Problematika sucha a její řešení se stává stále naléhavější. Poškozené suchem a vedrem jsou všechny plodiny, které se u nás pěstují, a v celku jsou tak pěstitelům způsobeny ztráty širokého rozsahu.

Odhady z minulého týdne na sklizeň cca 4 500 t v celé ČR nyní nelze měnit. Pěstitelé odsunuli začátek sklizně o pár dní v naději, že prodlouží dobu zrání chmele. Zda réva takto zareaguje všude, se teprve ukáže. S pozdější dobou sklizně se však zvyšuje nebezpečí napadení úrody škůdci, zejména sviluškou chmelovou či peronosporou.

Pokud bude produkce chmele meziročně o čtvrtinu až třetinu nižší, lze předběžně vyčíslit škodu způsobenou pěstitelům suchem a vysokými teplotami na 250 mil. Kč. Bude tím neuspokojena poptávka po jemném aromatickém Žateckém chmelu a pěstitelům tak vzniknou ekonomické (u někoho i existenční) problémy.

V Žatci 19. 8. 2015

  • Svaz pěstitelů chmele ČR
  • Ing. Luboš Hejda, předseda

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info