Ombudsmanka Šabatová: Kuchaři ve školkách musí dětem ohřívat přinesené jídlo

Pokud kuchaři v mateřských školkách odmítají, aby si děti z nejrůznějších zdravotních důvodů nosily sebou do mateřinky jídlo z domova, může jít o porušení nejen školského, ale také antidiskriminačního zákona. Oznámila to ombudsmanka Anna Šabatová s tím, že kuchaři jsou jen povinni dítěti jeho dietní jídlo ohřát. S obdobnými stížnostmi se setkává ale jen ojediněle. Z jejího výzkumu na toto téma vyplývá, že většina z nich se snaží dětem vycházet vstříc.

Výzkum ombudsmanky ukázal, že v uplynulých třech letech se s požadavky na poskytování speciální stravy dětem setkala zhruba polovina kuchařů v 800 mateřinkách v ČR. Pouze pět procent z nich žádostem nevyhovělo, nebo jim vyhovělo jen částečně.

Pokud školka odmítne připravovat speciální dietní jídlo dítěti se zdravotním postižením, musí k tomu mít objektivní důvody, z nichž bude zřejmé, že by tento požadavek znamenal pro školku nepřiměřené zatížení, například z důvodu kapacity prostor, technického vybavení či personálu, doplnila Šabatová.

„Školka v takovém případě nesmí začít na rodiče vyvíjet nátlak, aby dítě docházku do školky ukončilo. Naopak, je povinností školky hledat a přijmout jiné opatření, zejména umožnit, aby si dítě nosilo z domu vlastní dietní jídlo, které mu školka v době oběda ohřeje. Pokud by školka odmítla i donášku vlastního jídla, fakticky by úplně znemožnila stravování, což by znamenalo porušení zákona," uvedla Šabatová.

Bezlepková a bezlaktózová dieta

Z výzkumu vyplývá, že nejčastěji dítě potřebovalo bezlepkovou nebo bezlaktózovou stravu, případně rodiče žádali jinou úpravu stravy s ohledem na potravinové alergie; například na kakao, ořechy či rajčata. S výsledkem výzkumu je Šabatová spokojena.

„Zjistili jsme, že pokud to jde, snaží se školky s rodiči domluvit například tak, že některá jídla podává školka, některá si dítě nosí z domu. Důvodem úplného odmítnutí byla nejčastěji skutečnost, že se v mateřské škole nevaří a strava se pouze dováží z jiného zařízení," doplnila veřejná ochránkyně práv.

Vstříc vegetariánům

Konkrétně například z 213 požadavků na bezlepkovou dietu vyhověly školky ve 201 případech. Obdobně ze 155 žádostí o bezlaktózovou stravu školky umožnily tuto dietu 152 dětem. Školky vycházejí vstříc například i vegetariánům; ze 47 požadavků na vegetariánskou stravu jich 41 dětem vyhověly.

K výzkumu ombudsmanky daly podnět připomínky lidí týkající se školního stravování. Stále častěji se na ni obracejí především rodiče dětí-celiaků, kterým může být podávána pouze bezlepková strava. Upozorňují na negativní zkušenosti a odmítání ze strany školek. Jedna ze stěžovatelek například vnímala jako ponižující a diskriminující, když ředitelka školky odmítla přijmout jejího syna do školky, protože potřeboval bezlepkovou a bezlaktózovou dietu. V tomto případě dokonce školka ani nechtěla dovolit, aby speciální stravu zajistila sama stěžovatelka donáškou.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info