Voda v Novém Boru a Okrouhlé je po pěti dnech opět pitná

Voda v Novém Boru a Okrouhlé je po pěti dnech opět pitná. Hygienici ji povolili opět používat, laboratorní testy potvrdily její nezávadnost. Vodu je však třeba důkladně odtočit, ještě 24 hodin doporučují hygienici vodu pro pití raději převářet, uvedla mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK) Iveta Kardianová.

Krajská hygienická stanice v Liberci zakázala vodu z veřejného vodovodu v části Nového Boru a Okrouhlé pít v sobotu 22. srpna, když v ní laboratorní rozbory odhalily fekální znečištění. Ve vodě bylo nadlimitní množství bakterií Escherichia coli a koliformních bakterií, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví. V obou obcích onemocněly stovky lidí, v Novém Boru dokonce tento týden radnice zavřela všechny mateřské školy a také městskou knihovnu, aby zabránila šíření nákazy. Zda onemocnění souvisí se znečištěním vody, hygienici stále zjišťují.

"Výsledky rozboru vzorků vody, které prováděl SČVK i hygienická stanice, jsou v pořádku, je ale potřeba vodu odtočit, aby se chlor dostal i do koncových rozvodů v budovách," řekla ředitelka Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová.

Občané by podle ní také měli vědět, že se mohou přechodně zhoršit vlastnosti vody - může být víc cítit chlorem, případně bude zakalená, protože dlouho stála v potrubí. Takovou vodu nedoporučují hygienici pít, ale je třeba ji důkladně odtočit. "I pokud je voda čistá, doporučujeme ještě prvních 24 hodin od jejího spuštění vodu na pití převářet, na ostatní věci už je vodu možné použít bez obav," doporučila Prattingerová.

Příčinou znečištění jednoho z vodojemů v Okrouhlé byly intenzivní deště na začátku minulého týdne. V Novém Boru byly zdroje vody v pořádku, jen v Revoluční a Lužické ulici prokázaly dva vzorky znečištění. "Všechno nasvědčuje tomu, že vodovodní síť byla kontaminována při odstávce 18. srpna," řekla Kardianová.

Zdroj znečištění zatím pracovníci neodhalili. "Soustředili jsme se na vyčištění vody, abychom mohli co nejdříve obnovit dodávky z veřejné sítě," vysvětlila mluvčí SČVK. Od soboty vozila firma do obou obcí nezávadnou vodu v cisternách. "Rád bych, aby ještě nějakou dobu cisterny vodu vozily, i když ne v takové míře. Mnoho lidí vodě z veřejného vodovodu nevěří," řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák.

U nemocných laboratorní rozbory ukázaly na nákazu způsobenou noroviry, které také způsobují průjmy a zvracení a jsou extrémně infekční. "Ve vodě je ale testy neodhalily," řekla Prattingerová. O to složitější bude podle ní zjistit odkud a jak se nemoc, která postihla tolik lidí, šířila. Pomoci by měl dotazník, který hygienici zveřejnili na internetových stránkách Nového Boru, tisícovku jich do domácností roznesli strážníci. "Zatím nám jich přišlo několik desítek vyplněných e-mailem, další mají na radnici v Novém Boru," řekla Prattingerová. První výsledky by podle ní mohly být v na konci příštího týdne.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info