Včelaři: Med se letos prodává okolo 150 Kč/kg, je ho dost

I přes zimní úhyny včelstev by letos mělo být medu dost, jarní počasí včelařům přálo. Podle Českého svazu včelařů se květový med nyní prodává v rozmezí 130 - 180 korun za kilogram, nejčastěji za 150 korun za kilo. Medovicový, neboli také lesní či tmavý med, pak stojí kolem 180 Kč za kilogram. Druhým rokem za sebou letos přibylo včelařů. ČTK to dnes řekl tajemník svazu Milan Petrů.

Letošní rok zhodnotil jako nadprůměrný. "Ale vzhledem k loňským úhynům, mohl být na med i bohatší. Včelaři totiž ze včel dělali tzv. oddělky, čímž navyšovali svůj počet včelstev, nebo je prodávali svým, úhynem postiženým, kolegům," řekl Petrů. Podle nedávného průzkumu mezinárodní asociace COLOSS, který v ČR měli na starost odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, nepřežila letošní zimu pětina včelstev, hlavním viníkem bylo onemocnění způsobované roztočem - varroáza. Podle svazu šlo až o více než třetinu včelstev.

Letos počasí na jaře včelařům přálo, snůška květového medu a rozvoj včelstev byl podle Petrů dobrý. I medovicová snůška byla dříve díky nadprůměrně teplému počasí. "Jenomže pak se dostavil nedostatek srážek a medovicová snůška skončila," dodává tajemník, podle kterého ale i tak bude medovicového medu dostatek.

Extrémní vedra, která letos v letním období v ČR panovala, včelstvům škodí. Když však mají podle tajemníka dostatek vody, dokážou je snášet dobře. Včelaři by podle něj proto měli umisťovat úly tak, aby na ně nesvítilo přímé polední slunce. "Včely v úle udržují teplotu okolo 35°C, takže odpolední a podvečerní teploty jsou už zase hodně podobné mikroklimatu v úlech," vysvětlil tajemník.

V posledních dvou letech podle svazu přibývá i včelařů, každým rokem asi o 1500. Ve svazu je více než 53.000 členů.

Loni bylo v ČR v září 604.000 včelstev, letošní údaje svaz ještě nemá, tajemník však kvůli zimním úhynům očekává snížení. Produkce medu v Česku loni meziročně klesla o zhruba 11 procent na 7162 tun. V naprosté většině šlo o světlý květový med, naopak v důsledku počasí se takřka vůbec neurodil tmavý lesní med.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info