Šumavský rys Luděk došel až k Linzu

Šumavský rysí samec Luděk, pozorovaný na Prachaticku, došel až o zhruba 70 kilometrů dál do okolí Lince v Rakousku. Na své cestě musel překonat frekventované silnice v rekreační oblasti u Lipna a v části jižní Šumavy a také přejít přes Dunaj. Vysledovat cestu pomohla mezinárodní spolupráce organizací Hnutí Duha, Alka Wildlife a Luchsprojekt Österreich Nordwest, informovaly dnes Tereza Mináriková z Alka Wildlife a koordinátorka Rysích hlídek Josefa Volfová z Hnutí Duha.

Poprvé se rysí samec Luděk objevil před objektivem fotopasti letos počátkem dubna a opakovaně byl pak pozorován na Prachaticku. Nyní jej ochránci přírody zaznamenali v lesním komplexu Kürnbergerwald u Lince. Není přitom jasné, jak se mu podařilo překonat Dunaj. „Buď je mladý samec velmi dobrý plavec, nebo širokou řeku překonal po mostě u elektrárny v Ottensheimu. Nic z toho ovšem není bez rizika. Střety s automobily na silnicích a pytláctví představují dvě největší rizika pro současnou česko-bavorsko-rakouskou populaci rysa ostrovida," uvedli přírodovědci.

Sledování rysího samce podle nich potvrzuje velkou pohyblivost těchto šelem, kterých na česko-bavorsko-rakouském pomezí žije 60 až 80. Někteří z nich hranici pravidelně překračují, nejčastěji se na cesty vydávají mladí samci při hledání nových teritorií. Už dříve zaznamenal mezinárodní tým zoologů podobná putování rysů. Zmapovali například cestu rysa Duvery, který byl na podzim 2012 vyfocen v Rakousku u Dunaje a v květnu následujícího roku v Chráněné krajinné oblasti Blanský les.

Prokázaná migrace rysů ukazuje podle Minárikové na nutnost zachování krajiny průchodné pro rysí putování a na mezinárodní ochranu jejich migračních koridorů. Důležité je zejména zachovat spojení mezi šumavskou rysí populací a sousedními populacemi – karpatskou a alpskou, které patří k největším v Evropě.Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/sumavsky-rysi-samec-ludek-dosel-az-k-linzu-20150827.html

utor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info