Dětem sladké chutná. Pít by ale měly vodu

Pro život člověka je voda nepostradatelná. U malých dětí však ještě o něco víc. Jejich tělo je totiž tvořeno vodou ze sedmdesáti procent. Podíl vody v těle novorozenců je dokonce ještě o deset procent vyšší. Dohlížet na pitný režim dětí je proto odpovědností každého rodiče a vychovatele. Nejrizikovější období je do tří let života.

Nasnadě je otázka, kolik by toho vlastně mělo dítě vypít. Odpověď není jednoduchá, protože příjem tekutin se liší především v závislosti na věku. Potřeba vody se uvádí s ohledem právě na věk v mililitrech na kilogram denně. Pro příklad: od desátého dne do sedmého měsíce života by konzumace tekutin měla činit 150 až 160 ml na kilogram váhy, od tří do pěti let 80 až 100 ml/kg a u větších dětí od jedenácti let už jen 50 až 70 ml/kg.

Těžká dehydratace ohrožuje život

Věk ovšem není jedinou proměnnou, rozhoduje také aktuální počasí a množství fyzické aktivity. „K snadné dehydrataci dochází často také v důsledku nevhodné péče o děti od jejich nejbližších. Například rodina je celý den u vody, sluní se a podobně, na dostatečný příjem tekutin se zapomíná," říká profesor Zdeněk Doležel z 2. dětské kliniky v Brně.

Zvláště v parných dnech, které jsme prožili nedávno a mají trvat až do poloviny září, je proto důležité dohlédnout na příjem tekutin, jinak by mohlo dojít k dehydrataci, která může ohrozit i život dítěte.

„Obecně platí, že čím je dítě mladší, tím je více náchylné k rychlému rozvoji dehydratace a jejím vážným komplikacím," dodává profesor Doležel. Takové dítě méně močí (má málo pomočených plen denně), může mít oschlé sliznice v dutině ústní, zvýšenou teplotu, pociťovat bolest hlavy, špatně se soustředit. Tyto příznaky mohou okolí často uniknout, a to především u mladších dětí do tří let věku. Rozvoji dehydratace pak nic nebrání.Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/detem-sladke-chutna-pit-by-ale-mely-vodu-20150828.html

Ministerstvo mlčí. Na tahu jsou tedy opět rodiče

Praha – Stejně jako množství tekutin je zásadní i otázka, co vlastně dávat dětem pít a co rozhodně ne. Odborníci se shodují především v tom, že by měly pít v dostatečné míře čistou vodu.

„Pro děti, zejména od narození do téměř desátého roku života, jsou nejideálnějším nápojem bylinné nebo ovocné čaje a čistá voda," potvrzují dětští lékaři.

U školních dětí je možné ochutit vodu malým množstvím sirupu nebo trochou stoprocentního džusu, nemělo by však jít o pravidlo.Nadměrné slazení tekutin bývá prvopočátkem špatných výživových návyků a jde o jeden z faktorů přispívajících k obezitě. Pití vody je vhodné střídat i s pitím minerálních vod, je vhodné upřednostňovat takové minerálky, které nejsou syceny oxidem uhličitým.

Pitný režim dětí by se pak měl zcela obejít bez limonád kolového typu, kávy či dnes tak oblíbených energetických nápojů. Nejenže cukr v nich obsažený může vést k obezitě či tvorbě zubního kazu, ale energetické nápoje, káva či kola obsahují také kofein, který může být pro dětský organismus škodlivý. Výjimkou nejsou případy, kdy po vypití takového nápoje došlo u dospívajícího k poruchám srdeční činnosti.

Profesor Vladimír Teplan z nefrologické kliniky pražského IKEM dodává: „Hlavním stimulantem je ve většině energetických nápojů kofein. Kofeinismus je návykový, je to v podstatě nejmírnější forma narkomanie. Po stimulaci organismu dochází k poklesu aktivity, a to především v soustředění. Proto je riziko jak ochabnutí pozornosti ve škole, tak například při řízení auta či sportovním výkonu."Děti však nejsou celý den pouze v péči rodičů, navštěvují školky či školní zařízení. Pryč jsou naštěstí doby, kdy se během vyučování nesmělo ve škole pít. Škola by měla být zdravým prostředím, které podporuje správné stravovací návyky.

„Skandální je, že v rámci podpory zdraví se do škol dostává ovoce, mléko či zelenina, ale ve školních automatech si děti mohou koupit kaloricky bohaté nápoje," říká lékař Petr Tláskal.

Proto od 1. září tohoto roku platí omezení právě pro školní bufety a automaty, které by měly ze sortimentu zcela vyloučit nevhodné nápoje a potraviny. Doposud velkou neznámou ovšem je, které potraviny to budou. Na vyhlášku, která určí, jaké potraviny jsou v rozporu s výživovými požadavky, se stále čeká a neví se ani, v jakém stavu vyhláška na ministerstvu školství v současné době je.

Stav vyhlášky? Neznámý

„Nemáme informaci, v jakém stavu je vyhláška a i přes naše opakované žádosti směřované na ministerstva školství a zdravotnictví jsme nebyli přizváni k její tvorbě. Doufáme ale, že i přes poměrně krátkou dobu několika měsíců vytvoří ministerstvo opravdu srozumitelný, jednoznačný a především smysluplný předpis," říká Hana Krejčí, odborná garantka projektu Skutečně zdravá škola. Do té doby jsou tedy na tahu zase rodiče. Ti by měli dítěti připravit dostatečné množství tekutin k svačině.

„Je potřeba si ale uvědomit, že i když dítě s sebou do školy láhev s pitím má, jde o množství relativně malé. Orientačně si myslím, že jde o 300 až 500 mililitrů a je tedy potřebné telutiny doplnit doma po návratu ze školy," zakončuje Doležel. Co a kolik dítě pije, je tak opravdu především starostí rodičů, ovšem ani jejich návyky nebývají často zdravé, měli by proto začít u sebe.

JITKA BUDÍLKOVÁ

Autor: Redakce

Tisk

 

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info