Kvůli sankcím se tradiční ryba nedostane na všechny ruské stoly

Ruské sankce uvalené na dovoz potravin ze Západu mají přímý dopad na tamní domácí trh - nabídka je užší a ceny rostou. Týká se to například ryb, které jsou pro Rusy tradičním pokrmem. Dovolit si je teď ale může čím dál méně obyvatel, i když místní rybářský průmysl jede na plné obrátky.

Ryby se staly drahým zbožím. V prvním pololetí letošního roku stouply jejich ceny v ruských obchodech o 30 procent. Podle Asociace rybářského průmyslu budou ryby ke konci roku dražší ještě o dalších 20 procent.

Ryb je méně poté, co Rusko zakázalo jejich dovoz z EU, USA, Norska a dalších zemí. Nepomáhá ani to, že místní rybáři hlásí rekordní úlovky - ve srovnání s loňským rokem jich dodají na trh o 15 procent více. I přes vyšší výlovy bude letos ryb na podzimním a zimním trhu méně. Obavy jsou hlavně o sledě a šproty.

Rusové se v době zákazu importu ze Západu snaží vylovit co nejvíce ve vlastních mořích. Kamčatka je spolu se Sachalinem hlavním dodavatelem ryb na ruský trh. Kamčatka přitom musí zásobit nejen ruský trh, ale využít i pro exportéry výhodného slabého rublu a prodat co nejvíce Japonsku.

Poptávka po rybách roste, ani zvýšená produkce ale ruský trh nezahltí. Ryba se může stát zvláště v evropské části Ruska vyhledávaným zbožím. Problém je totiž kvůli nedostatku speciálních mrazicích vagónů s dopravou z Dálného východu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info