Tisková zpráva PK ČR - Cena prezidenta Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“

Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlásily v roce 2015 druhý ročník soutěže „Cena prezidenta Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této aktivity České technologické platformy pro potraviny je podpořit transfer výsledků potravinářského výzkumu a vývoje do praxe a zavádění inovací s důrazem na kvalitní české potraviny.

Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny dlouhodobě usilují o zvýšení kvality českých potravin a posílení konkurenceschopnosti tradičních českých potravinářských výrobců. Tato soutěž je plně v souladu s prioritami zvýšení podílu kvalitních českých výrobků na tuzemském trhu a nárůstu vývozu produktů s vysokou přidanou hodnotou.

Soutěž probíhala v termínu od 31. března  do  31. srpna 2015 a mohly se do ní přihlásit potravinářské společnosti, resp. jejich nové nebo významně zdokonalené výrobky, které byly uvedeny výrobcem na trh v posledních 3 letech. Ve stanoveném termínu se přihlásilo 20 společností s celkem 38 výrobky. Pro řádné přihlášení do soutěže bylo nutné dodat přihlášku, laboratorní analýzu výrobku nebo čestné prohlášení o výživové hodnotě výrobku a nakonec pro hodnocení také samotný výrobek.  O „Cenu prezidenta Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní potravinářský výrobek“ se tak utkaly tyto společnosti: BEAS, a.s., BOHEMILK, a.s., CORAX Trading s.r.o.,   BONECO a.s., Denisa Hrušková, GOLDIM spol. s r.o., Hamé  s.r.o.,  Hukvaldská pekárna s.r.o.,  Karamelový sen s.r.o., Kitl s.r.o.,  Kofola a.s.,  LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.,  MADETA a.s.,  MASO UZENINY PÍSEK, s.r.o., Moravia Lacto a.s., POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s., SEMIX PLUSO, spol. s r.o., TIPAFROST, a.s. a Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice.

Hodnotící komise složená z odborníků Potravinářské komory ČR, Ministerstva zemědělství ČR, Výzkumného ústavu mlékárenského, Výzkumného ústavu potravinářského Praha, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a  Mendelovy univerzity v Brně  neměla při hodnocení 35 výrobků nikterak jednoduchou pozici. Kritéria pro hodnocení soutěže byla již od počátku jasně nastavena. Inovativnost výrobku tvořila 30 %, výživová hodnota výrobku ve smyslu celkového profilu potraviny 30 %, senzorické vlastnosti 30 % a celkový dojem hodnotitele 10 %.

Výsledky byly vyhlášeny 20. srpna 2015. Nejlepšími inovativními potravinářskými výrobky pro rok 2015 se staly:

  • Kitl Syrob Bezový – Kitl s.r.o.
  • Hlavnická ricotta – Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice
  • Ličenský Kardík®– BEAS, a.s.
  • Opočenský jogurt (čokoláda-višeň, borůvka –ostružina, broskev-meruňka, jahoda) BOHEMILK, a.s.
  • Jihočeské Jerky z třeboňského kapra (natur, kořeněné)  – CORAX Trading s.r.o.
  • UGO Meloun, pomeranč, jahoda a UGO Okurka, jablko, citron  – Kofola a.s.
  • Roztíratelné máslo z Vysočiny – LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.
  • Fitness syrovátkový nápoj brusinka – MADETA a.s.
  • Hubertská štola – MASO UZENINY PÍSEK, a.s.
  • Herold -  tvrdý sýr  z Vysočiny – Moravia Lacto a.s.
  • Rakytníková zmrzlina vodová – TIPAFROST, a.s.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích 29. srpna 2015 v rámci zahájení Národních dožínek za účasti významných hostů. Zástupci oceněných společností tak převzali certifikáty z rukou prezidenta Potravinářské a Agrární komory ČR Miroslava Tomana za premiéra České republiky Bohuslava Sobotky a ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Každá ze společností navíc získala voucher k účasti na mezinárodním veletrhu potravin a nápojů Anuga 2015, 10. – 14. 10. 2015, Kolín nad Rýnem. Všechny výrobky, které byly do soutěže přihlášeny, byly rovněž prezentovány v rámci výstavní expozice Potravinářské komory ČR a České technologické platformy pro potraviny.

Podrobné informace o soutěži jsou dostupné na http://soutez.foodnet.cz.

Více informací:

Ing. Dana Večeřová, ředitelka marketingu a komunikace

tel.: 296 411 184, 602 704 859

e- mail: vecerova@foodnet.cz

Adresa: Počernická 96/272, Praha 10 – Malešice, 108 03

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info