Vinaři začínají sklízet hrozny na burčák, úroda má být dobrá

Hrozny jsou drobnější a nemají tolik tekutiny, na druhou stranu z hlediska kvality vína to vypadá nadějně.

Letošní ročník středočeských vín by mohl být lepší než ten loňský. Po dlouhém suchu bude sice pravděpodobně hroznů méně, jejich kvalitu by to ale ovlivnit nemělo. Přijde-li na sklonku léta ještě slunečné počasí, mohla by dokonce i stoupnout.

Potvrdila to Danuše Krausová z mělnického vinařství Kraus. „Pokud bude hezké babí léto a nepřijdou kroupy, měla by úroda být v pořádku," řekla s tím, že hroznům zatím žádné choroby nehrozí. Odrůdy vinné révy, ze kterých se bude připravovat burčák pro mělnické vinobraní, začnou ve vinařství sbírat v první polovině září.

Podobně jsou na tom podle Vojtěcha Kušiny také na Školním statku Mělník. „Je to všelijaké, počasí bylo letos problematické. Hrozny jsou drobnější a nemají tolik tekutiny, ale na druhou stranu z hlediska kvality vína to vypadá hezky. Je to nadějné," řekl a doplnil, že hrozny odrůdy Müller Thurgau, ze které na školním statku vyrábějí burčák, začnou sbírat do čtrnácti dnů.

Luděk Vondrák ze stejnojmenného mělnického vinařství vyrazí se svými kolegy na vinice nejspíš už ve čtvrtek. „Chtělo by to ještě pár slunečných dní, aby hrozny došly. Ale vinobraní je za dveřmi," připomněl.

Zároveň uvedl, že díky teplému a suchému počasí bez přízemních mrazíků vypadá letošní úroda poprvé po pěti letech dobře. „Snad konečně zase naplníme sklepy," poznamenal a dodal, že přestože horké léto vínu svědčilo, kvůli nedostatku vláhy hrozny dozrály jen o málo dřív než 
v předcházejících letech. „Sice bylo slunečno, nicméně bez vody to není ono. Jsme lehce nad průměrem, ale není to nijak extrémní," uzavřel Luděk Vondrák.

Autor: Barbora Tesnerová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info