Jiří Janota: Chci změnit ČMMJ

Zatímco před minulými volebními sbory zástupců Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) se otázka kandidátů na předsedu řešila hlavně kuloárně a veřejnost se informace často dozvídala až téměř na poslední chvíli, letos je to jinak. Téměř půl roku před volbami vystoupil bývalý generální ředitel Vojenských lesů a statků České republiky, s. p., Jiří Janota s informací, že hodlá kandidovat do myslivecké rady a chce se ucházet o funkci předsedy. Svět myslivosti ho v této souvislosti požádal o rozhovor.

- Co vás vedlo k rozhodnutí kandidovat?

Začátkem letošního roku jsem byl osloven několika známými, zda bych zvážil kandidaturu na předsedu ČMMJ. Předtím jsem se touto myšlenkou vůbec nezabýval a dění v ČMMJ sledoval spíše zpovzdálí. Informace jsem čerpal z mysliveckých periodik a z neformálních rozhovorů s lidmi, jimž osud naší největší myslivecké organizace občas nedá spát. Než jsem se pro kandidaturu rozhodl, důsledně jsem si analyzoval situaci, aby mé rozhodnutí nebylo ukvapené. Především jsem si položil otázku, jestli je možné něco změnit v organizaci, která v Čechách působí více než 90 let, ale za posledních několik let se v ní nahromadilo tolik problémů, které ji významně ohrožují.

- Jaká byla odpověď?

Kdyby byla záporná, nekandidoval bych. Nicméně věc je velmi složitá. Nepřekvapuje mě rozladěnost řadových členů ČMMJ a pracovníků některých okresních mysliveckých spolků (OMS), protože nedobrá situace je dlouhodobě známá. Upřímně – určité aktivity, jimiž se organizace navenek prezentuje, ji diskreditují. Proto mě neudivilo, kolik mých známých ukončilo členství v ČMMJ a kolik jich o tomto kroku uvažovalo a možná ještě uvažuje. Tak významná myslivecká organizace s velkou historií si nezaslouží, aby byla obětována kvůli závadám v jejím řízení. Považoval bych za tragické, kdyby ČMMJ nadále ztrácela svůj kredit u veřejnosti a dospěla do situace, kdy by musela řešit otázku své další existence. Pokud bych byl zvolen předsedou, bylo by mým prioritním úkolem odvrátit toto reálné nebezpečí.

- Jedním z hlavních argumentů nespokojených členů je, že jim členství v organizaci nic nepřináší...

Těžko se odpovídá na otázku, co členství v ČMMJ řadovým členům v současné době přináší, kromě toho, že musejí platit členské příspěvky. Velká část myslivců je přesvědčena o tom, že nemá smysl posílat návrhy, jak v činnosti ČMMJ pokračovat, protože si to v Praze stejně udělají tak, aby to vyhovovalo především lidem, kteří činnost organizace řídí a dopad na členskou základnu je příliš nezajímá. Myslivost v současné době neprochází zrovna lehkým obdobím. Značná část veřejnosti na myslivce pohlíží ne zrovna přívětivě. Velkou roli sehrávají i média, která v honbě za senzacemi velice rychle zveřejní sebemenší prohřešek nás myslivců. Pravdou je, že jim k tomu občas sami dopomůžeme. Jedním z úkolů ČMMJ tedy je aktivní práce s médii tak, aby bylo možné tento trend zvrátit. A je to i jedna z odpovědí nespokojeným členům: pracujeme pro vás, aby se veřejnost nedívala na myslivce skrz prsty. Ta práce ale musí být odvedena a musí být vidět!

Děkuji za rozhovor.

David Vaca, Svět myslivosti

Celý rozhovor najdete ve Světě myslivosti 9/2015.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info