Ministři: Návrh komise na podporu trhu s mlékem je příliš obecný

Evropská komise vzhledem k vývoji na zemědělském trhu, především v mlékárenství, navrhla soubor podpůrných opatření pro farmáře. Jeho celková hodnota je asi 500 milionů eur (skoro 14 miliard Kč). Místopředseda komise Jyrki Katainen uvedl, že opatření by měla pomoci řešit problémy s financováním provozu farem a také podpořit stabilitu trhu. Českému ministrovi Marianu Jurečkovi ale návrhy nepřišly dostatečně propracované, výhrady měli i další rezortní šéfové.

Návrhy dnes Katainen představil ministrům v Bruselu, kde od rána bouřlivě demonstrovali zemědělci. "Soubor návrhů umožní použít 500 milionů eur z evropských fondů v okamžitý prospěch farmářů. Je to jasná a rozhodná odpověď," uvedl Katainen. Ukazuje podle něj, že komise bere zodpovědnost vůči zemědělství vážně a je připravena svůj postoj podpořit i odpovídajícími finančními prostředky.

"Problémem je, že návrh byl představen velice obecně. V této chvíli nejsme schopni vůbec identifikovat, kolik by směřovalo pro Českou republiku, jaká pomoc by byla pro české zemědělce," řekl novinářům na okraj jednání ministr Jurečka. Návrh podle něj obsahuje aktualizaci kroků, které už existují. Rozšiřuje například podporu soukromého skladování, podporu hledání exportu na třetích trzích, propagace či podporu programů mléka pro školy.

"To jsou všechno dobré věci. Ale to klíčové, co nám chybí, je slyšet přesné rozčlenění na jednotlivé členské země," upozornil ministr. Diskutuje se také podle něj nad návrhem, se kterým ale nepřišla komise, a který by umožnil například na půl roku zahájit intervenční výkup přebytků na trhu.

Agrární komora ČR zatím oficiální výsledky jednání neobdržela. Podle dostupných údajů ale návrh podle její mluvčí Dany Večeřové neřeší problémy v České republice. Hrozí podle ní, že se peníze přerozdělí tak, že nejvíce z nich dostanou státy původní patnáctky, a nikoliv ty, kde zemědělce klesající cena mléka sužuje nejvíce.

Dnešní schůzky se kvůli zdravotní indispozici neúčastnil eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan. Je tedy pravděpodobné, že ministři budou o problematice opět diskutovat na svém neformálním jednání příští týden v Lucemburku, kdy by mohly návrhy získat přesnější obrysy. "Dnes zástupci komise slyší výrazné názory na tento ne úplně konkrétní návrh. Čekám, že se v průběhu týdne povedou ještě další jednání," podotkl Jurečka.

Především mlékárenství v EU čelí nyní potížím, vzhledem k tomu, že na jaře po letech skončily mléčné kvóty a protože na ně mají negativní dopady ruské sankce. Nyní se k tomu přidává pokles poptávky i jinde ve světě. V některých zemích se výkupní ceny mléka dostaly pod ceny výrobní. Na situaci dnes v centru Bruselu bouřlivě upozorňovaly tisíce farmářů z celé EU, včetně zástupců z Česka.

Nejvýznamnější částí souboru opatření má proto být cílená pomoc všem členským zemím, s důrazem na ty nejvíce zasažené vývojem na trhu s mlékem. Příslušný distribuční klíč komise podle své dnešní tiskové zprávy předloží v nejbližší době. Návrh také nabízí uspíšit vyplácení přímých plateb, které by mělo pomoci zemědělcům s krátkodobými finančními potížemi, a další body.

Slovenský ministr Ĺubomír Jahnátek před novináři poznamenal, že dnešní schůzka byla vzhledem k závažnosti tématu velmi špatně připravená. Návrhy komise podle něj vůbec neřeší základní otázku, jak pokrýt ztráty zemědělců a stabilizovat situaci.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info