Rozpoznat jedlé houby jen tak nelze, uvedl mykolog Polčák

Hostem on-line rozhovoru Deníku byl mykolog a preparátor Jiří Polčák, který pracuje v Ornitologické stanici Muzea Komenského v Přerově. 

Jedním z dotazů čtenářů bylo například to, jak se naučit znát nějaké druhy jedlých hub, když mu to nepřijde z atlasu úplně bezpečné. "Rozpoznat jedlé houby jen tak nelze. Mělo by se chodit se zkušeným mykologem," uvedl Polčák s tím, že podle atlasu hub vždy nejde totiž poznat podle obrázku, zda se jedná o daný druh. "Často na fotografiích nejsou vidět lupeny, jak vypadá plodnice zespodu, je potřeba mít houbu nakoukanou," dodal.

"Je pravda, že úplně působí na růst hub?" ptal se další čtenář. "Něco to do sebe, určitě má. Noc s úplňkem je světlejší a někteří mí kolegové dokonce dělají grafy závislosti růstu hub na úplňku a nějaká spojitost tam je. Nicméně hlavní vliv na tvorbu plodnic má dostatek vláhy, určitá teplota a taky to, že houby nesnášejí silný vítr. Pokud třeba celý týden silně fouká, hezká plodnice nevyroste," odpověděl mykolog.

A řeč přišla i na lysohlávky a na Polčákův názor ohledně jejich významu. "Beru lysohlávky pouze jako houby - součást lesa, nikdy jsem se nezabýval jejich psychedelickými účinky," uvedl.

Ptát se jej můžete ZDE.

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info