Svaz: Kvůli přebytku mléka netratí jen farmáři, ale i mlékárny

Kvůli přebytku mléka na evropském trhu netratí jen čeští chovatelé dojnic, ale i tuzemští zpracovatelé. Mlékárny sice za vykupované mléko platí o čtvrtinu méně než před rokem, ale o to levněji musejí prodávat své výrobky do obchodů. Navíc se jim kvůli sníženému exportu plní sklady. Na dnešní konferenci k 24. Mlékárenskému dnu v Přibyslavi to řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček s připomínkou, že problémy řeší celá Evropská unie.

Zemědělci v ČR za litr mléka v srpnu dostávali v průměru sedm korun. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha nedávno uvedl, že na litru prodělávají 1,50 Kč až dvě koruny. Proti nízkým výkupním cenám mléka protestovaly v pondělí v Bruselu tisíce farmářů včetně zástupců z Česka.

"V současnosti nejsou ani mlékárny v černých číslech," řekl Kopáček. Nejvíc podle něj problémy doléhají na mlékárny zpracovávající přebytkové mléko na sušené mléko a na máslo. Obchodní řetězce si prý také ponechaly vysoké marže.

Cena mléka tvoří 70 až 80 procent nákladů na mléčné výrobky. Jaroměřická mlékárna v Jaroměřicích nad Rokytnou denně na sýry, másla, pomazánky i tvarohy zpracuje 120.000 litrů mléka. "Na první pohled se zdá, že by to pro nás měla být příznivá situace, nicméně naši obchodní partneři tuto cenu bedlivě sledují a jsme pod obrovským tlakem od řetězců na snižování cen," řekl ředitel Bedřich Štecher k propadu výkupních cen mléka.

Oldřich Obermaier, zástupce českých mlékáren společnosti Bongrain Europe, podotkl, že výkupní cena mléka je nyní sice nízká, ale předtím 25 měsíců stoupala.

Předseda mlékárenského svazu předpokládá, že by se situace mohla v nejbližších měsících o něco zlepšit, protože by mléka mělo být méně. V zimě se dojivost krav snižuje, letos pro ně navíc budou mít chovatelé kvůli suchu méně siláže a sena a v horší kvalitě.

Farmář František Němec z Netína uvedl, že ho nedostatek krmiva trápí víc než pokles výkupní ceny mléka. "Když krávy nebudu mít čím nakrmit, tak je budu muset dávat na jatka," řekl. Farma chová 80 dojnic. Nejvíc by podle něj pomohlo, kdyby se Češi naučili kupovat české mléko a mléčné produkty.

Poptávka po mléce podle Kopáčka klesla celosvětově. "Přispělo k ní snížení odběru z hlavní dovážející země, což je Čína. Zatím se na lepší časy v tomhle ohledu neblýská," řekl. Do Česka se podle něj také tlačí přebytky, které se evropským výrobcům nedaří udat kvůli ruskému embargu na dodávky potravin z EU. Zrušení mléčných kvót, k němuž EU přistoupila letos na jaře, po třech desetiletích jejich platnosti, ale podle Kopáčka se současnou situací nemá nic společného. Čeští producenti totiž podle něj stejně většinou vyráběli méně mléka, než jim tyto kvóty dovolovaly.

V Česku funguje 35 mlékáren a na 2000 mléčných farem. Spotřeba mléka a mléčných výrobků loni celostátně stoupla o 1,1 procenta na 236,4 kilogramu na obyvatele. Téměř polovinou se na tom ale podílely výrobky z dovozu.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info