Podpora ekologickému zemědělství klesla prakticky sedmkrát

Nastavení podmínek čerpání dotací z Programu rozvoje venkova v období 2015-2020 na ekologii nehledí. Zatímco vyspělý svět prosazuje ekologická řešení, a to nejen v zemědělství, v České republice jdeme zase opačným směrem. Podpory na inovace a investice ekologických zemědělců dostanou mnohem menší podporu než dříve. Tyto informace zazněly na konferenci ekologického zemědělství Bioakademie 2015.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vnímá jako velmi důležité nastavení podpory ekologického zemědělství v Programu rozvoje venkova. Bodová preference za ekologické zemědělství v tomto programovacím období výrazně klesla. V předchozích letech představoval ekologický přístup v žádostech o investiční dotace  zvýhodnění ve výši až 27 bodů. „Nynější snížení na pouhé čtyři body zřetelně ukazuje, že deklarovaná podpora ekologického zemědělství ze strany státu je pouze plané gesto. Podoba investičních opatření, která prošla Monitorovacím výborem Programu rozvoje venkova, bude znamenat další brzdu pro ekologické zemědělství v ČR,“ poukazuje Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Doplňuje, že na straně jedné jsou požadavky státu, reprezentované Ministerstvem zemědělství ČR, aby ekologičtí sedláci intenzivně produkovali, což je často v rozporu s podmínkami, v jakých hospodaří. Na straně druhé, když zde existuje nástroj, jak vyžadovanou produkci smysluplně podpořit, tak není vůbec nevyužit.

Ekologičtí zemědělci mají mnoho znevýhodnění a mají-li produkovat, musí mít k tomu vytvořené podmínky. A mezi ně patří například nastavení projektů.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková                                                       

Poznámky:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 606 členů. Komentáře poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). Kontakt pro media: Sylva Horáková (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz )

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info