Souhrn událostí uplynulých dní – 11. – 13. 9. 2015

Potraviny v srpnu zlevnily nejvíce za sedm let, padají hlavně ceny mléka

Světové ceny potravin v srpnu pokračovaly v propadu a klesly nejrychlejším tempem za téměř sedm let. V pravidelné měsíční zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Na vině je propad cen energií, obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a více než dostatečná nabídka na trzích.

Stáčená vína nakupují dvě třetiny Čechů. Chtějí ale kontrolu původu, ukázal průzkum

Spotřebitelé vnímají klamání jako vážný problém, u prodeje vín schvalují výraznější kontrolu a viditelnější značení zahraničních vín. Celkem 81 procent z nich souhlasí, aby stát výrazně posílil kontrolu míst, kde se stáčené víno prodává. Ukázal to průzkum Svazu vinařů.

Podpora ekologickému zemědělství klesla prakticky sedmkrát

Nastavení podmínek čerpání dotací z Programu rozvoje venkova v období 2015-2020 na ekologii nehledí. Zatímco vyspělý svět prosazuje ekologická řešení, a to nejen v zemědělství, v České republice jdeme zase opačným směrem. Podpory na inovace a investice ekologických zemědělců dostanou mnohem menší podporu než dříve.

Marian Jurečka: Ruské embargo na potraviny nebude trvat věčně

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v posledních měsících nezastaví. Jeho pracovní den začíná před sedmou ráno, takže jsme se tomuto rytmu museli přizpůsobit. Ačkoliv by se to mohlo zdát divné, i on musí řešit třeba masovou migraci do Evropy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info