Ministr Jurečka: Návrh Evropské komise na řešení mléčné krize je první krok. Musí ale následovat další

Tisková zpráva – Evropská komise na jednání ministrů zemědělství v Lucemburku potvrdila, že kvůli krizi v mléčném sektoru a dalších sektorech rozdělí z avizovaného balíčku 500 milionu eur z rozpočtu EU mezi členské státy 420 milionů eur k zajištění likvidity zemědělců a kompenzaci ztrát za nízké výkupní ceny mléka. Z toho na české farmáře připadne 11,2 milionu eur, tedy zhruba 313 milionů Kč. Zvýší se také zálohy na přímé platby.

„Česká republika by měla dostat mimořádně 11,2 milionu eur. Pokud je tento návrh Evropské komise prvním krokem, vítám ho, musí ale následovat další. Ztráty zemědělců v Unii totiž dosahují řádu miliard eur. Apeloval jsem na eurokomisaře, že je nutné nejenom poskytnout přímou pomoc zemědělcům, ale hlavně podpořit oživení trhu s mlékem a zvýšit intervenční ceny pro výkup mléka,“ řekl po jednání v Lucemburku ministr Marian Jurečka.

Podle Mariana Jurečky musí EU čelit mléčné krizi i dalšími způsoby, například důrazněji hledat odbyt na mimounijních trzích. Dlouhodobým řešením je odstraňování celních i jiných bariér, které zatím omezují obchod s třetími zeměmi.

Evropská komise v rámci celkového balíčku 500 milionů eur umožní podporu soukromého skladování sušeného odtučněného mléka, másla i sýra (celkem 100 tisíc tun sýra v celé EU s maximálním množstvím pro jednotlivé státy), což může být také jeden z nástrojů k oživení trhu.

Další podporou, kterou Evropská komise navrhla, je, že farmáři budou moci dostat vyšší zálohy na přímé platby. Zatímco v předešlých letech mohli vždy od 16. října získat pouze 50 % přímých plateb, letos mohou v předstihu obdržet až 70 % jednotné platby na plochu (SAPS).

„Je to pomoc zemědělcům, kteří se kvůli mléčné krizi potýkají s nedostatkem hotovosti, což jim ztěžuje podnikání. Přímé platby jsou přitom jedna z nejdůležitějších podpor, loni jejich celková výše dosáhla 23 miliard korun,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Mezi další opatření patří např. znovuotevření soukromého skladování pro vepřové maso a zlepšení jeho nastavení, posílení propagačních programů a jejich zaměření na mléko a vepřové maso, podpora projektu Mléko do škol nebo otevírání dalších trhů, kam by mohla evropská produkce směřovat.

Chovatelé dojného skotu se v posledních měsících musí vyrovnávat s prudkým snížením výkupní ceny mléka, protože je ho na evropském trhu nadbytek. Tento stav zhoršily ruské sankce, které zastavily obchod s mléčnými výrobky mezi EU a Ruskou federací. Česká republika patří k zemím, kde se za syrové mléko platí jedna z nejnižších cen v Evropě.

Podle posledních odhadů Ministerstva zemědělství dosáhla letos v srpnu v České republice výkupní cena mléka přibližně 7,07 korun za litr, zatímco před rokem to bylo 9,29 korun. Propad je tak přibližně 24 %. Průměrná cena mléka v EU byla v srpnu 2015 zhruba 8,14 korun za litr.

Zhodnotit efekt navrženého balíčku opatření by měla Rada pro zemědělství a rybářství na svém listopadovém zasedání.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info