EKOFILM 2015 vyhlášen

41. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví EKOFILM se koná ve dnech 3. – 5. prosince 2015 v moravské metropoli Brně. Festival pořádá Ministerstvo životního prostředí a letošní téma je nanejvýš aktuální, a sice ODPADY a TŘÍDĚNÍ ODPADU.

„Jsem rád, že letošní téma festivalu se zaměřuje právě na odpady a jejich třídění. Třídit odpad je velmi důležité. Tím, že se jednotlivé složky odpadu třídí, dochází k jejich opětovnému využití, neztrácejí se cenné suroviny, které se dají z odpadu znovu získat, a znamená to ve výsledku i snižování spotřeby surovin primárních. Poslední údaje ukazují, že se Češi v třídění odpadu dlouhodobě zlepšují. Nicméně je nutné pokročit v této oblasti dále, protože EU stanovila v odpadovém hospodářství pro členské země závazné cíle, které musí k roku 2020 splnit i ČR. Cesta k tomu vede nejen přes prostředky z evropských dotací, které MŽP poskytuje na zlepšení systému nakládání s odpady, ale i přes osvětu. A právě díky ní by letošní tematické zaměření EKOFILMu mohlo k plnění evropských cílů v třídění odpadu také napomoci,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten také na akci předá hlavní cenu ministra životního prostředí nejlepšímu filmu.

Filmy jako každoročně posuzuje mezinárodní porota, která udělí celkem 8 cen. Prezidentem festivalu je Ladislav Miko, uznávaný ekolog, odborník v oblasti ochrany životního prostředí a bývalý český ministr životního prostředí.

Letošním symbolem festivalu je předcházení tvorbě odpadů, tedy jejich minimalizace změnou životního stylu, moderní třídění, bioodpad a kovoodpad. Festivalový filmový program ale také představí například českou divočinu, oceánskou exotiku a věnuje se i dokumentům představujícím kulturní dědictví. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavý doprovodný program - besedy se zajímavými hosty, workshopy, koncerty v prostředí červeného kostela atp.

Mezi významné spolupracovníky patří také město Brno, městská část Brno-střed, o.s. Lipka, Turistické informační centrum města Brna a Masarykova univerzita. EKOFILM v Brně podporuje řada dalších institucí, sdružení a společností včetně médií.

Další informace lze najít na na novém webu festivalu , který je postupně aktualizován. Facebook akce na na najdete na této adrese .

Kontakt pro více informací:

Tiskové oddělení MŽP

Tel.: +267 122 818 nebo +267 122 534

E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info