Česká republika se zapojila do celosvětové záchrany genetických zdrojů rostlin, poprvé odeslala semena do globální genové banky na Špicberkách

Česká republika, která má dlouholeté zkušenosti v práci s genetickými zdroji rostlin a jejich uchováváním, se zapojila do celosvětové záchrany genetických zdrojů rostlin a poslala část semen uložených v ČR na Špicberky. Celkem bylo odesláno zhruba 800 vzorků různých druhů a odrůd zemědělských plodin.

„Zachování široké rozmanitosti genů zemědělských plodin je klíčové pro řešení řady problémů, například růst světové populace a jejích nároků na potraviny a suroviny, vytváření nových požadavků na zvyšování zemědělské produkce a její kvalitu a podobně. V České republice jsou významné genetické zdroje součástí Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství, který Ministerstvo zemědělství vyhlásilo na období 2012 až 2016,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na Špicberky odeslala Česká republika zejména vzorky původních českých a krajových odrůd, vybrané vzorky planých příbuzných druhů rostlin pocházejících ze sběrových expedic v ČR i zahraničí a také vzorky všech kolekcí semenných plodin, které jsou uloženy v genobance ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Ruzyni. Z obilovin to byly například pšenice setá, pšenice jednozrnka, pšenice dvouzrnka, pšenice špalda, pšenice tvrdá, ječmen setý, žito seté, oves setý, zhruba 15 druhů mnohoštětu (příbuzný planý druh pšenice), dále asi 30 druhů travin, několik druhů pícnin, olejnin, zelenin a aromatických a léčivých rostlin.

Široký sortiment genetických zdrojů rostlin dnes v rámci České republiky obsahuje více než 52 tisíc položek a je neustále doplňován. Je v něm zahrnuto 1 173 kulturních a jejich planých příbuzných druhů.

Uložení národních vzorků v globální genobance je bezplatné. Jde o službu národním kolekcím, kterou hradí norská vláda a nadace Global Crop Diversity Trust. Přípravu zásilek a poštovné si hradí sám odesilatel. Příprava zásilek spočívá v hodnocení čistoty a životnosti semen, jejich šetrném vysušení a umístění do aluminiových sáčků s parotěsnou fólií.

V globální genové bance jsou vzorky semen uloženy v pískovcové skále v bývalém upraveném dole. Stálá teplota prostředí dolu je -8 °C, teplota přímo v genové bance je dochlazována na -18 °C. Po šesti letech provozu je v bance uloženo přes 800 tisíc vzorků semen, přičemž celková kapacita činí 4,5 mil. vzorků. 

  • Hynek Jordán
  • tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info