Rekordní prvenství předsedy Vinařské asociace ČR

O tom, že kvalita je lepší než kvantita a že i z dvou desítek hektarů vinic opečovávaných jednou rodinou může vzejít pravý skvost oceňovaný světovými sommeliéry, přesvědčil Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku již několikrát. Třeba vítězstvími v soutěži Vinař roku či Chardonnay du Monde ve Francii. Letos si však předseda Vinařské asociace ČR, členské organizace ASZ, připsal jedno rekordní prvenství. Těsně před začátkem vinobraní se dozvěděl, že jako první vinař ve dvacetileté historii světové soutěže vín Muvina, konané ve slovenském Prešově, získal již potřetí titul Šampiona v kategorii bílých suchých vín.

Soutěži Muvina byl přidělen patronát mezinárodní organizace pro révu a víno O.I.V., což ji řadí mezi nejprestižnější světové soutěže vín, jakými jsou např. Vinalies Internationales Paris nebo Sélections Mondiales des Vins Canada.

V letošním roce posuzovala odborná porota, složená z degustátorů z celého světa, celkem 362 vín z 12 zemí a nejvýše hodnoceným bylo Valihrachovo Rulandské bílé se Sauvignonem ročníku 2012. 

„Vážím si každého ocenění, protože je pro mě důkazem, že práce, kterou se s mou rodinou snažíme dělat s láskou a opravdu poctivě, má smysl a že jí děláme dobře. Zisk třetího titulu v tak prestižní soutěži je však pro nás něčím skutečně mimořádným,“ řekl Valihrach.

„Úspěch našich vinařů při tak velké zahraniční konkurenci považuji za úžasný. Z celkových sedmi titulů Šampiona získali tři a v  počtu medailí se stali nejúspěšnějšími účastníky soutěže,“ informoval hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Vinařství Valihrachových, které vzniklo jako jedno z prvních hned po roce 1989, je čistě rodinnou firmou, do jejíhož provozu je nyní zapojena již i další generace. Milovníci tohoto lahodného moku se tak mohou radovat, že produkce kvalitních přívlastkových a archivních vín, ale také cuvée, vín barikovaných a ledových z Velkopavlovické vinařské podoblasti nebude ohrožena ani v budoucnu.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ         

          

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info