Ministerstvo dá až 20 milionů ročně na podporu firem na výstavách

Ministerstvo zemědělství chce, aby tuzemské firmy z oboru častěji jezdily na výstavy do zahraničí. Na tuto činnost jim přispěje až 20 miliony korun ročně. Podporu budou moci využít od příštího roku nejenom malé a střední podniky, ale i velké společnosti. Za účast na jedné výstavě budou moci firmy požádat ministerstvo až o 200 tisíc korun, sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

"Z toho dá resort maximálně 100.000 korun na pronájem výstavní plochy a až stejný obnos na postavení stánku. Zaplatí i jednu zpáteční letenku v ekonomické třídě pro jednoho zástupce firmy a registrační poplatek," sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Rozšíření programu navazuje na změny, které již poslala ČR Evropské komisi ke schválení. Podle nich budou moci čerpat malé a střední firmy peníze i na veletrhy, kde bude mít stánek i ministerstvo. A pokud nebude mít komise připomínky, předpokládá se, že by změny mohly začít platit přibližně od října. Peníze by tak mohli získat například vystavovatelé na veletrhu World Food Kazachstan, který se uskuteční na začátku listopadu.

Od příštího roku by pak mohly firmy nově získat příspěvek i na výstavy, kterých se ministerstvo neúčastní. Na jeden veletrh nebo výstavu dostane však společnost podporu maximálně třikrát. "Na čtvrtou a další účast již podpora nebude poskytována," dodal mluvčí. Pokud ale bude mít na veletrhu ministerstvo svůj stánek, firma peníze na výstavbu stánku nedostane.

Ministerstvo se dlouhodobě snaží o větší podporu exportu mimo země Evropské unie. Příkladem můžou být nově jmenovaní zemědělští diplomaté, kteří budou českým obchodníkům pomáhat hledat exportní příležitosti. Od podzimu začnou působit v Rusku, Číně, Saúdské Arábii a Srbsku. Očekává se, že jejich práce ale přinese plody až po několika letech působení.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info