Ministr Jurečka pracovně ve Slovinsku: Připravujeme projekt propagující české včelařství a med

Společná zemědělská politika, Program rozvoje venkova na období 2014 až 2020 a spolupráce Visegrádské skupiny jsou témata dvoudenní návštěvy ministra zemědělství Mariana Jurečky ve Slovinsku. S ministrem zemědělství, lesnictví a potravinářství Dejanem Židanem hovořil také o záchranných opatřeních v sektoru mléka ze strany Evropské komise.

„Z avizovaného balíčku 500 milionů eur z rozpočtu Evropské unie rozdělí kvůli krizi v mléčném a dalších sektorech Evropská komise mezi členské státy 420 milionů eur na zajištění likvidity zemědělců a kompenzaci ztrát za nízké výkupní ceny mléka. Na české hospodáře z toho připadne 11,2 milionu eur, tedy zhruba 313 milionů korun. Zvýší se také zálohy na přímé platby. Mléčné krizi ale musí Unie čelit například také důraznějším hledáním odbytu na mimounijních trzích. A dlouhodobým řešením je odstraňování celních i jiných bariér, které zatím omezují obchod s třetími zeměmi,“ řekl ministr Marian Jurečka.

V Lublani se ministr Jurečka seznámil i s výukově-propagační kampaní „Medová snídaně“ pro školky a základní školy, kterou před osmi lety spustila Slovinská asociace včelařů. Jejím cílem je zvýšit povědomí a zájem veřejnosti o med, včelařství a o důležité roli včel pro přírodu a zemědělství.

„Medové snídaně již podle slovinského vzoru zavedli v Maďarsku a jejich spuštění se chystá i u nás. Šlo by o pilotní projekt propagující české včelařství a med,“ uvedl Marian Jurečka.

Ministr Jurečka v první den pobytu navštívil také hlavní trh s potravinami v Lublani a v Dutovlje v západní části Slovinska hovořil s producenty vína Teran. Dnešní den zahájil v Nové Gorici ve středisku pomoci Karitas a poté si prohlédl mlékárnu Planika Kobarid. Závěr ministrovy pracovní cesty do Slovinska patří návštěvě zemědělského družstva Tolmin a rybí farmy Tolminka.

  • Hynek Jordán
  • tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info