Souhrn událostí uplynulých dní – 18. – 20. 9. 2015

Ministr Jurečka pracovně ve Slovinsku: Připravujeme projekt propagující české včelařství a med

Společná zemědělská politika, Program rozvoje venkova na období 2014 až 2020 a spolupráce Visegrádské skupiny jsou témata dvoudenní návštěvy ministra zemědělství Mariana Jurečky ve Slovinsku. S ministrem zemědělství, lesnictví a potravinářství Dejanem Židanem hovořil také o záchranných opatřeních v sektoru mléka ze strany Evropské komise.

Farmáři z Plzeňska prodávají mléko se ztrátou, nevylučují protesty

Pokud budou farmáři v Plzeňském kraji dostávat příští rok za mléko tak málo peněz jako letos, budou muset omezovat stavy dojných krav. Cena klesá trvale od počátku loňského roku a od letošního února je pod výrobními náklady, které jsou 8,20 až 8,80 Kč/l. Zemědělci inkasují od českých i bavorských mlékáren mírně nad sedmi korunami za litr.

Sýr stojí oproti loňsku o čtvrtinu méně, hlásí statistici

Spotřebitelské ceny některých potravin v tuzemsku podle aktuálního šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) v meziročním srovnání klesly. Nejvíce zlevnil sýr eidam, a to téměř o čtvrtinu na 111 korun za kilo. Zlevnily i další mléčné produkty, například máslo. Z údajů ČSÚ dále vyplývá, že například polotučné pasterované mléko je nyní levnější o 1,2 koruny, když průměrně stojí 18,9 korun za litr.

Jihomoravské řeky trápí sucho, hladiny jsou pod obvyklým stavem

V Jihomoravském kraji se situace týká sedmi míst. Necelých 40 procent obvyklého množství vody je v Oslavě v Oslavanech na Brněnsku a v řece Jihlavě v Ivančicích na Brněnsku. Na 40 procentech obvyklého množství vody je hladina Moravy ve Strážnici na Hodonínsku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info