Sotva skončily Slavnosti brambor, v Edenu chystají Roh hojnosti

Bystřice nad Pernštejnem – V pořadí již třetí ročník Slavností brambor se uskutečnil o víkendu 19. a  20. září v centru Eden, novém interaktivním zábavním parku na Vysočině. Do Bystřice nad Pernštejnem zavítalo dva tisíce pět set návštěvníků ochutnat netradiční bramborové pochoutky nebo pivní speciál – bramborové pivo. Další gastronomický víkend čeká Eden koncem října.

Slavnosti brambor 2015 začaly v sobotu ráno netradičně. Gastronomickou akci zahájili cyklisté, na  které čekalo dlouhých 45 kilometrů, Bramborovou cyklojízdou. „Počasí skvěle vyšlo, jeli jsme po  silnicích, polních i lesních cestách. Všechny sportovce jsme za jejich výkon odměnili vstupem zdarma a bramborovým pivem,“ popisuje organizátorka cyklojízdy Lenka Víchová.

Snědlo se na 400 litrů bramborové horácké polévky, vypilo se 300 litrů bramborového piva

Celé dva dny se pak v Bystřici hodovalo. Na uvítanou dostal každý návštěvník pravou bramborovou horáckou polévku. Gurmáni si mohli vybrat mezi patnácti bramborovými pokrmy, nechybělo ani tradiční degustační menu. „Nejoblíbenější pochoutkou byl bramborový tatarák a bramborové langoše. Po bramborovém pivu, které jsme připravili speciálně pro tuto akci, se doslova zaprášilo,“ pochvaluje si Pavel Pichler. „Podstatou výroby bramborového piva o síle 10° je nahrazení části obilného sladu bramborami nebo bramborovým škrobem. V případě bystřické receptury byl objem běžně použitého sladu pouze 50%, druhou polovinu surovin tvořily brambory,“ objasňuje tajemství bramborového piva sládek Vladimír Vecheta. A Pavel Pichler dodává: „Jakmile bramborové pivo došlo, návštěvníci vzali útokem další speciály z našeho edenského minipivovárku,jako je třeba Porter.“

Zábava i zajímavé informace z bramborové říše

Soutěž jedlíků opět vyhrál maxijedlík Jarda Němec. Spořádat kilo vařených brambor s půl litrem mléka mu trvalo pouhou minutu a pět vteřin. Odborníci z Výzkumného ústavu bramborářského s sebou přivezli několik netradičních odrůd. Návštěvníci mohli ochutnat dvanáct druhů brambor a  dozvědět se, čím se od sebe jednotlivé druhy liší. A nevařili pouze profesionální kuchaři. Do přípravy pokrmů se zapojily také děti, které pod odborným dohledem připravily pro své rodiče bramborové placky s  povidly. Program doplnila vystoupení lidového souboru Groš, dětské divadlo a  večerní koncert country kapely Punc. Velký zájem měli malí i velcí o jízdu traktorem, kombajnem nebo bryčkou taženou krásnými koňmi.

V chaloupkách Horácké vesničky to žilo

Od bramborového tématu si návštěvníci mohli odpočinout v chaloupkách Horácké vesničky, kde na ně čekali řemeslníci. S včelařem si každý mohl vyrobit svíčku, tkadlec pomohl s vlastními ubrousky a  babka kořenářka radila, jak si co nejlépe namíchat směs koření a čajů. Na trhu mohli lidé kromě brambor nakoupit lokální sezónní potraviny z farmy Eden. Nejvíce se prodávala mrkev, česnek a  cibule.

V Edenu už nyní připravují Roh hojnosti a Zimní pohádku

Sotva se zavřely brány Edenu za posledním návštěvníkem, připravují v centru další atraktivní program. 31. října až 1. listopadu zavládne Roh hojnosti, na němž se budou ochutnávat tradiční i  méně známé pokrmy z Vysočiny. Sládek Vecheta připraví speciální dýňové pivo a k prodeji budou další vybrané gastronomické speciality. „Na Rohu hojnosti proběhne hraběcí hostina v panském sídle. Kapacita bude omezena, proto doporučuji si místo rezervovat předem,“ uzavírá Pavel Pichler z centra Eden. Těsně před Vánoci návštěvníci zažijí na Edenu zasněženou pohádku a připraví si za pomoci zkušených řemeslníků jedinečné dárečky k Vánocům.

WEB: http://www.centrumeden.cz/

Kontakt: Kristýna Veselá, +420 721 082 601, veselakris@gmail.com, Pavel Pichler, +420 736 112 538, pavel@eceat.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info