Ministr Jurečka v Libereckém kraji: K zadržení vody pomohou nejen rybníky a mokřady, ale i větší přehradní nádrže

Řešení problematiky nadměrného sucha a omezení jeho negativních dopadů, dotační programy na budování závlah a zadržování vody v krajině jsou hlavními body pracovní cesty ministra zemědělství Mariana Jurečky do Libereckého kraje. Ministr jedná s hejtmanem Martinem Půtou a s náměstkem hejtmana pro resort životního prostředí a zemědělství Josefem Jadrným. Na programu je také návštěva Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant a zemědělské společnosti ZETKA Strážník.

„Ministerstvo zemědělství v rámci koncepce pro boj se suchem má připravit sadu opatření, která zadrží vodu v krajině. Nejprve ale musíme určit nejohroženější oblasti a prověřit, jaké jsou možnosti. Lokální zadržení vody v krajině pomocí rybníků a mokřadů nebo snaha o posílení retence v půdě jsou nutné kroky, ale k zabezpečení objemů vody pro standardní hospodářské využívání a k udržení dostatečných minimálních průtoků je nezbytné vytvořit akumulaci ve větších přehradních nádržích s kapacitou na překlenutí déle trvajícího sucha,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Hospodaření s vodou na území Libereckého kraje se již v minulosti řešilo soustavou přehradních nádrží Harcov, Bedřichov, Fojtka, Mlýnice, Mšeno, Souš, Josefův Důl, které se mnohokrát osvědčily při manipulaci s přirozeným odtokem již v horském masívu. Aktuálně se proto na základě těchto pozitivních zkušeností prověřují podmínky k dokončení celého projektu dostavbou převodů z Jeleního potoka a z nádrže Bedřichov do vodárenské nádrže Josefův Důl. To by prakticky znamenalo podchycení většiny vodních zásob v centrální části Jizerských hor.

Ministr Jurečka dopoledne navštívil Střední školu hospodářskou a lesnickou ve Frýdlantu, kde diskutoval se studenty a se zástupci vedení školy o významu zemědělského vzdělávání. „V současné době je malý zájem o studium zemědělských oborů, a proto považuji za nutné zatraktivnit tyto obory a motivovat žáky, aby si zvolili toto krásné, ale náročné povolání. Jedna z možností je podpora propagace zemědělských oborů, propagace soutěží odborných dovedností žáků zemědělských, zahradnických, chovatelských, rybářských, lesnických a potravinářských oborů“, uvedl ministr Marian Jurečka.

Zemědělská společnost ZETKA Strážník, jehož prohlídkou ministr Marian Jurečka pracovní cestu Liberecka zakončí, se zaměřuje na pěstování obilovin na výrobu krmných směsí, pšenice, řepky a sladovnického ječmene a také na chov skotu a výrobu mléka. Významným doplňkem zemědělské činnosti je provoz lomu.

  • Hynek Jordán
  • tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info